ECOM s’adhereix a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura per visibilitzar la diversitat de la ciutadania i reivindicar un transport públic accessible per a tothom
La Federació ECOM s’adhereix enguany per primera vegada a la setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que se celebra a tot Europa per visibilitzar la diversitat de la ciutadania i alhora reivindicar a tot el territori català el dret d’accessibilitat en el transport públic com quelcom directament vinculat a la mobilitat sostenible i segura per a tothom: una mobilitat i un transport dissenyats per a tothom són més segurs i usables per tota la ciutadania; la manca d'accessibilitat del transport públic obliga a fer ús del vehicle privat, amb les conseqüències discriminatòries que això comporta a nivell econòmic, personal i mediambiental.
Així, amb motiu de la celebració d'aquesta setmana, s'ha organitzat el 1er Taller de Defensa del Dret d'accessibilitat en el transport públic amb l’objectiu d’apoderar la ciutadania en general i el col·lectiu de persones amb discapacitat en particular a l’hora de fer efectiu el seu dret a una mobilitat accessible.
Taller pràctic, col·lectiu i replicable arreu de Catalunya
El Taller es dedica a la defensa del dret d’accessibilitat del transport públic amb el focus posat en la manca de manteniment adequat dels elements que el fan accessible a tothom (rampa bus, ascensor, megafonia, pantalles informació) perquè aquesta és una de les incidències que des d’ECOM es detecten més sovint.
En l’exposició dels continguts, ECOM compta amb la col·laboració d’ACIC, Associació Catalana per a la Integració del Cec, i FAQUA Consumidors en Acció, entitats referents en les temàtiques del taller.
De forma directa, senzilla i pràctica es donaran a conèixer les eines i recursos disponibles per defensar el dret d’accessibilitat al transport públic, així com de quina manera es poden simplificar els processos de queixa i/o denúncia. Tot plegat amb l'objectiu de guanyar eficàcia en la incidència política col·lectiva i en l'impuls dels avenços necessaris perquè tothom pugui exercir el dret a la mobilitat amb autonomia i igualtat.
Durant el taller es confeccionaran materials pràctics (models de queixa, referències legals, ...) per compartir a la xarxa que puguin ajudar altres persones i entitats a defensar el seu dret a la mobilitat.
La idea amb què parteix el taller és de ser replicable arreu de Catalunya (a través de les entitats federades a ECOM, altres entitats i moviments socials), amb una clara voluntat pedagògica i sota els valors de la diversitat, el pro comú i la intel·ligència col·lectiva.
El taller, adreçat especialment a les entitats federades a ECOM, tindrà lloc dimarts dia 13 d’octubre l’Espai Jove La Fontana.
Campanya a les xarxes socials
Com a activitat paral·lela en aquesta celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, ECOM durà a terme una campanya de twitts a les xarxes socials #1dia1twit en la qual, amb missatges clars i contundents, pretén donar a conèixer els valors de la mobilitat accessible i la reivindicació d’un dret, el de la mobilitat accessible, massa sovint menystingut i vulnerat, i que repercuteix directament en la inclusió social i en el desenvolupament de les persones en tots els àmbits de la vida.
Així mateix, aquesta difusió a les xarxes vol reforçar el treball col·laboratiu que ECOM porta fent des de fa temps amb altres entitats socials, no només de l’àmbit de la discapacitat, sinó també que treballen en la defensa del transport públic per a tothom, les adherides a la mesa popular del transport públic, les que defensen una forma més sostenible de mobilitat mediambiental, etc.