Carme Capdevila, decebuda de la reunió amb la ministra perquè Cabrera no assumeix el compromís de més finançament per a la dependència

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha afirmat que se sent decebuda després d’haver-se reunit ahir amb la ministra d’Educació, Política Social i Esports, Mercedes Cabrera. “La ministra no ha volgut assumir el compromís de major finançament per desplegar la llei de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència i sense aquest compromís, Catalunya difícilment podrà garantir l’entrada d’un nou nivell de dependència”, ha dit. Tot i això, la consellera ha remarcat que les persones amb gran dependència, que són les més necessitades, continuaran estant cobertes per la llei i rebent les prestacions, econòmica o de serveis, que els pertoquin.

La consellera Carme Capdevila ha reiterat davant la ministra que “l’aportació del govern espanyol al desplegament de la Llei és manifestament insuficient” i li ha recordat que la norma estableix que l’Estat i la Generalitat han de contribuir al 50% en el seu finançament. Actualment però, “existeix una gran desproporció entre el que aporta la Generalitat i el que paga l’Estat”. A més, la consellera ha explicat que a hores d’ara el govern espanyol encara no reconeix que la memòria econòmica no s’adequa al nombre real de persones amb dependència.

Per aquest motiu, la consellera ha reivindicat davant la ministra “la necessitat de revisar el sistema de finançament”, un diagnòstic compartit per la ministra. Les dues parts s’han emplaçat a la reunió de la Comissió Delegada del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i l’Atenció a la Dependència (SAAD).

La consellera d’Acció Social i Ciutadania també ha abordat amb la ministra Cabrera la territorialització del 0,7% de l’IRPF per a fins socials. Carme Capdevila ha assegurat que el ministeri ha de traspassar a la Generalitat la recaptació a Catalunya per aquest concepte ja que “la gestió d’aquests diners és una competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya”. La consellera i la ministra s’han emplaçat a seguir parlant d’aquesta qüestió.

Font: Departament d'Acció Social i Ciutadania