El treball escassament qualificat, l’etiqueta de les persones amb discapacitat

La imatge de les persones amb discapacitat que exerceixen un treball s’associa a tasques poc qualificades, rutinàries, monòtones i mai de cara en públic. Aquests són algunes de les conclusions obtingudes en l’estudi 'Actitud de l’entorn empresarial respecte a la contractació de persones amb discapacitat en l'actual context de crisi econòmica'.

Elaborat per la Fundació ONCE i el Fons Social Europeu, aquesta investigació revela, a més, que davant la pregunta concreta sobre la imatge del col·lectiu, hi ha dos tipus de discapacitat que, tot seguit, apareixen en la ment d'entrevistat: la física i la intel·lectual. Cadira de rodes i síndrome de Down.

Quant al treball que podrien exercir aquests dos grups de persones, els entrevistats afirmen que les persones amb síndrome de Down "realitzarien funcions repetitives i mecàniques", com les d’un repartidor, mentre que les persones en cadira de rodes "s’encarregarien de funcions més administratives, com les de secretària o recepcionista.

D’altra banda, la percepció sobre el grau d’inserció laboral de les persones amb discapacitat és heterogènia. Per a alguns, estan prou integrats al Tercer Sector, ja que la majoria enquadra el seu treball en l'ONCE, Fundosa Grupo i diferents ONG. D’altres, tanmateix, creuen que la integració del col·lectiu és nul·la o gairebé.

Una altra de les conclusions de l’estudi és que es percep que els entrevistats perceben que hi ha moltes persones amb discapacitat que no treballen " perquè no volen" i que, quan se’ls crida per fer una entrevista de treball|feina "posen dificultats". Una coincidència de tots els participants en l’estudi és que l'Administració hauria de desenvolupar més iniciativa encaminades a integrar laboralment el col·lectiu, tant incorporant persones amb discapacitat en les seves institucions, com instant empreses privades a eixamplar les seves plantilles amb aquests treballadors.

Aquest estudi s’ha realitzat a partir d’un mostreig de dues mil entrevistes telefòniques assistides per ordinador.

Font: Solidaridad Digital