La Taula del Tercer Sector valora molt positivament la ‘Marató per la pobresa’ impulsada pel govern català i Televisió de Catalunya

El govern català, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i les entitats del tercer sector van presentar dijous passat, 1 de febrer, l’especial de ‘La Marató’ que se celebrarà al maig i es dedicarà a sensibilitzar i mobilitzar la societat contra l'exclusió social i la pobresa. S’emetrà conjuntament entre TV3 i Catalunya Ràdio i la conduiran Agnès Marquès i Antoni Bassas.
La iniciativa es va presentar públicament després d’una reunió presidida pel conseller de Benestar social i Família, Josep Lluís Cleries, el president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans audiovisuals, Enric Marín i la directora de TV3, Mònica Terribas, amb nombroses entitats del Tercer Sector Social català i una delegació de la Taula del Tercer Sector encapçalada per la seva presidenta, Àngels Guiteras.
Inicialment, nombroses entitats havien mostrat recels al projecte pel paper que consideren que han de tenir les administracions en l’atenció, prevenció i eradicació de la pobresa. Amb un 20% de la població en risc de pobresa, el conseller Cleries va reconèixer que l'actual és una situació excepcional, alhora que assegurava que aquesta acció serà puntual; “les administracions exerceixen les seves responsabilitats, però (...) en els moments en què vivim, la societat ha de sentir-se protagonista i implicar-se en les solucions dels problemes”, va afirmar Cleries.
Per a la Taula del Tercer Sector Social, així com per a Càritas i Creu Roja, el macro programa és una bona ocasió per a que la ciutadania conegui la situació. Les entitats socials del país comparteixen plenament els objectius de la ‘Marató per la pobresa’: la sensibilització de la ciutadania, la mobilització solidària amb qui pateix més la crisi, i la recaptació de fons per als projectes de lluita contra la pobresa de les entitats del Tercer Sector. Guiteras va declarar que “en un moment de crisi i dificultats com l’actual ens cal fomentar més que mai el compromís ciutadà i la solidaritat amb qui més ho necessita”.
La ‘Marató per la pobresa’, amb el lema ‘Que ningú quedi fora de joc’, permetrà mostrar a tota la societat catalana la feina que duen a terme diàriament el conjunt de les entitats socials compromeses amb la justícia social i el benestar col•lectiu, i buscarà crear una resposta ciutadana que generi recursos per a ser destinats als col•lectius més desafavorits. El director del programa, Lluís Bernabé, va explicar que encara s'hi està treballant però que la pretensió és “donar visibilitat a les entitats i a les persones afectades” pel risc d'exclusió social. “Ho mostrarem de manera transversal a través de les parts implicades i intentant mostrar totes les cares de la pobresa”, va assenyalar. En relació amb els recels que havien expressat algunes entitats que temien que el programa danyés la dignitat de les persones afectades per la pobresa, Marín ha reconegut que és una iniciativa nova que comporta riscos, però és obligació dels mitjans de comunicació públics assumir-los. “Volem fer èmfasi en el fet que ens pot afectar a qualsevol de nosaltres, però que es pot combatre amb la mobilització ciutadana”, va remarcar.
D’altra banda, va dir la directora de la Fundació La Marató, Carme Basté, "Aquesta nova marató es farà amb el rigor, la transparència i la credibilitat que donen a la CCMA els vint anys d’experiència de La Marató tradicional”. Basté va explicar que es crearà un “consell assessor” amb “persones del món universitari, de l'empresa i properes al tercer sector” que s'ocuparà de l'avaluació de projectes, l'assignació i el seguiment. Els fons recaptats s’adreçaran a projectes concrets d’entitats que treballin en el terreny assistencial, d’habitatge, d’inserció sòciolaboral i d’infància, segons Basté, que va afirmar: “Volem que sigui un procés ràpid per l'excepcionalitat del moment i que abans de l'estiu les entitats seleccionades rebin els diners”.