ECOM fa públic el Manifest en motiu del Dia Internacional de la Discapacitat a Lleida

LA SEU DE L’ENTITAT FEDERADA, ASPID, ON AVUI ES REUNIA LA JUNTA DIRECTIVA D’ECOM, HA ACOLLIT LA LECTURA D’AQUEST MANIFEST

Aquest matí, la Federació ECOM ha presentat a la seu de l’entitat federada ASPID, de Lleida, el manifest que l’organització ha preparat en motiu del Dia Internacional de la Discapacitat, que se celebra el proper 3 de desembre, en el qual es recullen les principals reivindicacions del sector per garantir el ple exercici de drets de les persones amb discapacitat física, que representen un 3,8% de la població de Catalunya, i en el que també es commemora els deu anys de l’aprovació de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, que s’acompleixen el proper 10 de desembre.

Aprofitant una reunió de la Federació ECOM celebrada a Lleida, Antonio Guillén, president de l’entitat, ha explicat que la situació del sector de la discapacitat ha registrat un retrocés important en aquests anys de crisi econòmica, en els quals s’han produït “retallades molt importants” per part de l’Administració que han deixat “molt devaluada la que havia de ser la eina estrella del sector, la Llei de la Dependència aprovada l’any 2006”. Moltes persones del col•lectiu, segons Guillén, “s’han quedat sense el suport que li corresponia per Llei i com a dret bàsic”.

Respecte a la situació actual a Catalunya, el president de la Federació ECOM ha reclamat més voluntat i consens polítics, ja que “les baralles entre els polítics les acaben pagant els ciutadans”. Guillén ha incidit en que la normativa actual queda llastrada per la falta de finançament i ha argumentat que l’autonomia personal de les persones amb discapacitat “només es pot obtenir afavorint la integració laboral o amb ajuts econòmics directes, i cap de les dues vies no està funcionant”, afegint a més que “ara mateix els centres especials de treball estan col•lapsats financerament”.

Guillén ha destacat el perill de que el desenvolupament de la Llei d’Accessibilitat aprovada l’any 2014 suposi “un retrocés, i no un avenç en alguns aspectes, com el fet que es pugui permetre que es construeixin edificis sense garanties d’accessibilitat”, i ha demanat que la Generalitat creï també una dotació econòmica per garantir l’aplicació de la normativa en el món rural, en petites poblacions “on sovint encara és més difícil garantir els drets de les persones amb discapacitat que a les ciutats”.

El mateix Guillén ha estat l’encarregat de llegir el manifest i, com a representant de les associacions i les persones amb discapacitat física, ha demanat al Parlament de Catalunya un compromís molt més social en l’acció de govern i la gestió parlamentària, que s’ha de veure reflectit en els pressupostos de 2017, els quals s’espera que puguin ser aprovats d’immediat. També s’exigeix que es posin per endavant les necessitats de les persones i es faci una adequada distribució dels recursos.

La federació també reivindica una major acció política ja que l’existència de drets no és una condició suficient. És necessari empoderar les persones amb discapacitat en relació a aquests drets a l’autonomia personal o dret a decidir, l’educació, el treball, el sufragi, les prestacions socials i la participació. L’entitat sol•licita que s’aprofitin les oportunitats obertes que es tenen sobre la taula, com són els futurs Decret d’Accessibilitat de Catalunya i el Decret d’Educació, per avançar de veritat cap a l’accessibilitat universal i l’escola inclusiva, dos àmbits clau per a l’impuls de l’autonomia de les persones amb discapacitat .

També es demana l’aplicació dels compromisos adquirits, i amb major celeritat. S’exigeix immediatesa en l’aplicació dels acords assumits fa mesos en relació al copagament, perquè les persones se’n puguin beneficiar ja.

Finalment, es reivindica l’acompliment de les lleis i l’afavoriment de l’exercici dels drets que hi són reconeguts, tenint sempre com a marc referencial la Convenció Internacional. La federació vol drets garantits, no només reconeguts, i un sistema de sancions davant els incompliments.

A banda de les reivindicacions al Parlament de Catalunya, ECOM demana a les persones amb discapacitat física i les associacions un compromís per seguir treballant plegats i fent pressió per liderar el veritable apoderament del col•lectiu i ser agents de la pròpia inclusió. També exigeix actuar perquè es garanteixin i es puguin exercir en igualtat de condicions.