El COCARMI informa que la Generalitat deu més de 82 milions d'euros a les entitats catalanes de la discapacitat

BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA, I EMPRESA I OCUPACIÓ ENCAPÇALEN LA LLISTA DE “MOROSOS”, SEGONS INDICA EN EL COMUNICAT QUE HAN EMÈS
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), màxim representant del moviment associatiu de la discapacitat a Catalunya, del qual forma part la Confederació ECOM Catalunya, ha enviat un comunicat als mitjans de comunicació en què informa que el deute acumulat per la Generalitat des de l'exercici 2011, amb les entitats que treballen amb les persones amb discapacitat, calculen que supera els 82 milions d'euros. D'aquesta xifra, la major part del deute, gairebé 41 milions, correspon a programes del departament de Benestar Social relacionats amb subvencions per al manteniment de les entitats i la concertació de places de residència, llars-residència, suport per a l'autonomia a la pròpia llar, centres de dia... El segon lloc del rànquing l'ocupa el departament d'Empresa i Ocupació, que acumula un deute de 38,6 milions d'euros, vinculats a programes i serveis que afavoreixen la inserció laboral de les persones amb discapacitat, tant al mercat de treball ordinari (el Programa d'Orientació i Acompanyament a la Inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental (POIN) i el programa de Treball Amb Suport (TAS), són els principals) com al mercat protegit a través dels Centres Especials de Treball (CETs).
El comunicat informa també que altres deutes corresponen als departaments d'Ensenyament (1,8 milions d'euros), Salut (gairebé 1,1 milions d'euros) i Justícia (56.262 euros), seguits de Presidència i Interior. Els deutes es poden resumir en la següent taula: 2011: 2.907.971,03€ 2012: 7.787.776,70€ 2013: 12.206.039,88€ 2014: 31.320.938,89€ 2015: 28.219.263,02€
El president del COCARMI, Antonio Guillén, explica que "malauradament, això està tenint com a conseqüència una reducció dels serveis, la pèrdua de qualitat d'aquests, la paralització d'adjudicació de places en els serveis assistencials, l'augment de llistes d'espera, unes majors càrregues per a les famílies, limitar la creació de llocs de treball i, en definitiva, un creixent risc d'exclusió social i laboral de les persones amb discapacitat".
Guillén lamenta que "els avenços aconseguits en les últimes dècades pel reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat, després de molta lluita, s'estan diluint" i afegeix que, de continuar així, "costarà molts anys tornar als nivells de serveis anteriors a la crisi", uns nivells que, tot i no ser els ideals, "van ser tota una conquesta". El COCARMI va enviar al març una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, en què li recordava la greu situació financera que arrosseguen les entitats i les persones amb discapacitat des que va esclatar la crisi. Aquesta nova reclamació, que encara no ha obtingut resposta, se suma a la del passat mes d'octubre, quan s'anuncià un nou ajornament parcial dels pagaments, i en la qual ja es denunciava que es posava en risc la qualitat dels serveis i, fins i tot, podia dur al tancament d’entitats. Alhora es demanaven vies de finançament en condicions favorables i que la Generalitat assumís el cost financer derivat dels impagaments. Davant d'aquesta situació, el COCARMI continua demanant un calendari de pagaments i recuperar la normalitat per continuar treballant plegats en el desenvolupament de polítiques d'inclusió per a les persones amb discapacitat i/o trastorn mental de Catalunya.