El 20% de les persones amb discapacitat se sent discriminat en el seu lloc de treball

El 20 per cent de les persones amb discapacitat a Espanya se sent discriminat en el seu lloc de treball, segons un estudi entre 704 persones d'aquest col.lectiu que ha elaborat la Fundació Randstad. No obstant això, la xifra és inferior en 6 punts percentuals al 26 per cent que es va registrar el 2009, fet que "mostra una tendència cap a la no discriminació d'aquests professionals", segons ha informat l'organització.
Així, l'informe detalla que la discriminació pot ser directa, quan una persona amb discapacitat és tractada de manera menys favorable que en una altra situació similar, o indirecta, quan un criteri o una pràctica ocasionen un desavantatge particular o uns efectes negatius, ja sigui de manera conscient o inconscient.
Pel que fa al perfil actual de les persones amb discapacitat, l'informe ha establert que el 70,6 per cent correspon a homes d'entre 26 i 45 anys (64 per cent), amb estudis bàsics (55,83 per cent) , i afegeix que el 47 per cent dels treballadors presenta una discapacitat físcia, enfront d'un 15 per cent que presenta discapacitat intel lectual, un 18 per cent mental, un 15,77 sensorial i un 3,69 orgànica.
Concretament, l'estudi també destaca que el 76,5 per cent de les persones amb discapacitat prefereix treballar a temps complet, davant d'un 14,6 per cent que prefereix una jornada parcial. La primera xifra registra un augment del 23 per cent, un fet que "denota un punt d'inflexió en la seva integració en el món laboral", segons Randstad.
En aquest sentit, la companyia ha recordat que 2.011 ha començat amb un increment de 9 per cent en la contractació de persones amb discapacitat, segons l'Observatori Estatal de la Discapacitat, ja durant gener es van realitzar 4.608 contractacions, la qual cosa situa la taxa de població activa d'aquest grup a Espanya en el 8,5 per cent.
A més, l'informe revela que les tres àrees geogràfiques on s'ha contractat de forma indefinida a persones amb discapacitat durant el primer mes de 2011, en comparació amb gener de 2010 són: Comunitat Valenciana (15,3 per cent), Catalunya (14 , 4 per cent) i comunitat de Madrid (14,1 per cent), mentre que els contractes s'han reduït a Aragó (-4 per cent), Illes Balears (-25 per cent), Castella-la Manxa (-37,5 per cent), comunitat autònoma de Múrcia (-6,7 per cent) i la comunitat de la Rioja (-8,3 per cent).
Precisament, Andalusia és la comunitat que ha liderat durant gener la contractació temporal a persones amb discapacitat (19,2 per cent), seguit de Catalunya (17,8) i Madrid (11,4), segons Randstad.
Finalment, se'ls va consultar als enquestats sobre com valoren quatre aspectes bàsics de l'ocupació, al que van respondre, en ordre d'importància, les oportunitats laborals, l'ambient, els coneixements que puguin adquirir i el salari, en aquest ordre.