ECOM denuncia les retallades a la dependència

La setmana passada, els mitjans de comunicació ens van alertar de la nova retallada de 1.108 euros que el Govern espanyol té previst aplicar a la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència. Així ho reflecteix en el Pla de Reformes que el govern ha enviat a la Unió Europea i que el dia 1 de maig va penjar en el seu web. En aquest document el govern fa constar també que per controlar la despesa s’aplicarà en tres anys un increment d’un 5% en l’aportació que els beneficiaris fan pels serveis.

ECOM, com a portaveu de les persones i associacions de discapacitat física, va manifestar el seu desacord amb aquestes noves retallades en diversos mitjans de comunicació, com Catalunya Ràdio i El Periódico de Catalunya.

Antonio Guillén, president d’ECOM, va titllar d’intolerables aquestes noves retallades, ja que afecten les persones més vulnerables i es va mostrar en contra d’augmentar el copagament dels beneficiaris. Guillén va demanar al Govern espanyol que revisi la repartició dels seus pressupostos, perquè està convençut que hi ha moltes altres partides d’on retallar abans de tornar a tocar les de dependència i sanitat, i en general les polítiques socials.

Segons l’opinió de Guillén, l’errada de la llei de promoció de l’autonomia personal fou aprovar una llei, reconèixer uns drets, i no preveure un pressupost per desenvolupar-la. Això, segons va denunciar el nostre president, va crear unes expectatives en les persones que ara no s’estan veient realitzades o, el que és pitjor, que ara s’estan retallant.

Guillén va recordar que les persones amb discapacitat amb una gran dependència són un col•lectiu molt fràgil i amb molta necessitat, i que tenen un greuge econòmic comparatiu amb la resta de la societat ja que pel fet de viure amb una discapacitat han de fer front a despeses extra per accedir a ajuts tècnics que els ajudin a l’autonomia, atenció mèdica especialitzada, serveis de rehabilitació...