ECOM inicia una campanya de recollida de signatures en suport a la ILP que impulsa el CERMI contra el copagament

COM A FEDETARIS, A LA SEU D’ECOM DISPOSEM DE PLECS OFICIALS DE SIGNATURES PER A AQUELLES PERSONES QUE VULGUIN FIRMAR PER A AQUESTA CAUSA. LES FIRMES RECOLLIDES ES REMETRAN AL CERMI, QUE TÉ L’OBJECTIU DE RECOLLIR-NE 500.000
ECOM, adherida des de fa unes setmanes a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra el copagament impulsada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), se suma a la recollida de signatures per reformar l’actual sistema de copagament i els criteris que es tenen en compte a l’hora d’establir la participació en el cost de les prestacions i serveis de la dependència per part de les persones beneficiàries. Per poder presentar aquesta ILP al Congrés dels Diputats, el CERMI necessita aconseguir el suport de 500.000 signatures.
L’objectiu de la campanya “Afirma els teus drets, signa contra el copagament confiscatori" és impulsar una reforma de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i d’Atenció a les persones en situació Dependència per aconseguir bàsicament: l'exempció del copagament per a les persones que percebin menys de 1.331 euros mensuals, fixar una aportació màxima per persona que no sigui superior al 60 per cent del cost del servei al qual accedeixi i garantir a la persona dependent una quantitat per destinar a despeses personals que no sigui inferior al 40 per cent de la seva capacitat econòmica.
Els criteris que estableixen el tipus i la quantia del copagament a què han de fer front els/les beneficiaris/àries de les prestacions de servei de la dependència estan transferits a les comunitats autònomes, que, emparant-se en la manca de recursos a causa de la crisi, han imposat aportacions econòmiques inassolibles en molts territoris. Així mateix, aquesta transferència de la regulació ha derivat en situacions molt dispars en els diferents punts de la geografia espanyola, fet que ha provocat que hi hagi comunitats en les que el copagament no es fa efectiu, i en d'altres, hi ha famílies que han de sufragar fins al 90% del cost dels serveis rebuts (entre el 2009 i 2013 la mitjana de la quantitat que s’ha d’aportar s’ha disparat fins un 68%).
A Catalunya, l'ordre BSF/130/2014, aprovada pel departament de Benestar i Família el 22 d'abril del 2014, va modificar els criteris a través dels quals es determina l'import que cada persona ha de pagar pel servei, i va incorporar el patrimoni del beneficiari/ària com a element que computa, a més de la renda, a l’hora de fixar el copagament. Per això, ECOM, i la resta del sector de la discapacitat, ha emplaçat a la Generalitat a obrir un diàleg amb les entitats socials per modificar la normativa que regula el copagament en el marc de les seves competències, per tal d’establir criteris més justos.
QUI POT SIGNAR I COM
Com a ECOM participem en aquesta campanya conjuntament amb PREDIF (Plataforma Estatal de Discapacitat Física), organització a què pertanyem, que aplegarà les signatures que recollim entre totes les federacions i confederacions que en formem part i les remetrà al CERMI.
ECOM fem una crida a totes les entitats federades, als seus socis i/o usuaris, treballadors..., així com a tots els ciutadans/es perquè donin suport amb la seva signatura a aquesta campanya per aconseguir una canvi en el sistema de copagament perquè sigui més just i equitatiu. I és que aquesta campanya defensa drets de tots i totes, ja que ningú queda exempt de la possibilitat de veure’s alguna vegada en situació de dependència.
En aquesta campanya pot signar qualsevol ciutadà espanyol, major d’edat que es trobi inscrit en el Cens Electoral Estatal, és a dir, aquells espanyols que poden exercir el seu dret a vot en les eleccions estatals.
Per signar es pot fer a través d’internet si es disposa del certificat de signatura electrònica (en el lateral d’aquesta pàgina, sota la imatge trobeu l’enllaç) o bé físicament, signant en els fulls oficials. ECOM a les nostres oficines centrals disposem de plecs de signatures per a aquelles persones que vulguin venir a signar. Podeu fer-ho en horari d’oficina (de dilluns a dijous, de 9 a 14.30 i de 16 a 19 hores, i divendres de 9 a 15 h) a la següent adreça:
Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a. Barcelona.