El COCARMI reclama que l’IVA que s’apliqui als serveis essencials per a persones amb dependència sigui el 4%

Davant la decisió del Govern central de pujar l’IVA a partir de juliol d’aquest any, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), del qual la Confederació ECOM Catalunya en forma part, vol expressar el seu malestar per una mesura que perjudicarà directament les persones amb dependència i els seus familiars. L’executiu espanyol ha decidit apujar de dos punts el tipus màxim d’IVA, del 16 al 18%, i d’un punt el tipus reduït, del 7 al 8%. Aquest tipus és el que s’aplica a molts dels serveis que es presenten per la Llei de Dependència i que preveuen que l’usuari n’assumeixi un cost. És el cas de centres de dia, residències geriàtriques, la teleassistència o l’ajuda a domicili.

Des de COCARMI s’insta a tota la classe política a repensar la mesura i mantenir la promesa de fer una aposta clara i inequívoca pels serveis socials. En aquest sentit, es proposa reduir l’IVA que grava els serveis de la dependència al 4%, com ja passa amb altres serveis bàsics com la sanitat o l’alimentació, de manera que s’alleugi la pressió fiscal sobre les persones dependents i els seus familiars.

De la mateixa manera, COCARMI lamenta que s’hagi optat per una mesura que castiga directament l’economia de les persones, i en especial de les persones dependents, enlloc d’optar per altres com la revisió dels impostos de l’alcohol o el tabac. Des de la Federació Empresarial de l’Assistència a la Dependència ja s’ha alertat del cost de la decisió del Govern espanyol, que es pot xifrar en 79 milions d’euros per al sector i 130 milions per als ciutadans amb dependència.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, un 9% de la població té algun tipus de discapacitat. A Catalunya, l’entitat més representativa del sector és el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) una plataforma de la qual en formen part: APPS (Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual), Confederació ECOM Catalunya (Confederació Catalana d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física), COCEMFE CATALUNYA (Confederació Catalana de Persones amb Discapacitat Física), FESOCA (Federació de Persones Sordes de Catalunya), ACAPPS (Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes), FECAFAMM (Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Persones amb Problemes de Salut Mental) i ONCE.