Entitats socials catalanes acumulen impagaments de 640 milions, el 68% de la Generalitat

Les entitats socials d'atenció a les persones a Catalunya acumulen impagaments de 640 milions d'euros de les administracions públiques, dels quals el 68% corresponen a la Generalitat, el 24%, als ajuntaments catalans i el 8%, a l'Estat.
Així ho han explicat en roda de premsa la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, i el president de la Confederació Empresarial de l'Economia Social de Catalunya, Xavier Puig, que van instar el nou Govern la ràpida articulació d'un pla de retorn del deute, el compromís de mediar amb les entitats financeres i un "pacte de país" que garanteixi que les dificultats de tresoreria no afecten els col • lectius més vulnerables.
"Cada vegada és més difícil col•laborar amb les administracions quan aquestes no són fiables els seus compromisos", va deplorar Guiteras, que va demanar posar a les persones més vulnerables entre les prioritats del nou Executiu català.
Dels 590 milions d'euros que deuen Generalitat i ajuntaments, el 29% corresponen a subvencions, el 28% a concerts, el 22% a contractes, el 20% a convenis, i l'1% a altres fórmules.
Per conselleries, el deute es distribueix en un 65% a Benestar Social i Família, el 11% a Empresa i Ocupació, el 10% a Salut, el 6% a Ensenyament, i el 2% a Justícia.
Benestar, que encapçala la llista de deutors, va anunciar el passat divendres que no compliria el seu compromís inicial de pagar abans de final d'any els 70 milions de deute corresponents als concerts de juliol: "Aquests diners era imprescindible per a la continuïtat de moltes entitats i seu impagament dramàtic ", va dir Guiteras.
"Les entitats amb molt poc són capaços de fer molt", va afegir, encara que ha recordat que en temps de crisi no es pot deixar tot el pes del treball social en entitats no lucratives, i ha demanat a les administracions públiques major compromís.
"Ja sabem que la prioritat del Govern és pagar deute i nòmines i demanem que pensi també en les persones", va demanar Puig, urgint compromís de totes les formacions per protegir el tercer sector.

PERSONES VULNERABLES
Puig ha lamentat que malgrat el cobrament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) la Generalitat no està fent front al deute acumulat amb les entitats socials, considerant que "està demostrant que l'atenció a les persones més vulnerables no està en les seves prioritats".
A causa dels impagaments, el 90% de les entitats no han pogut pagar amb normalitat les nòmines i més de la meitat d'elles han hagut d'ajustar les seves plantilles.
De fet, el 20% han registrat acomiadaments i el 24% no han pogut substituir baixes ni jubilacions.
Perquè les entitats puguin seguir atenent més de 1,7 milions de catalans "no poden haver més reduccions en polítiques socials perquè la cohesió s'acabaria de trencar", ha valorat Guiteras.
Tant Puig com Guiteras reclamar al Govern que facilitin l'accés al crèdit de les entitats perquè puguin fer front a la seva situació, tenint en compte que el 24% de les que han necessitat fer-ho durant aquest any no han pogut.
Font: Europa Press