ECOM considera que el copagament no ha de ser la solució al manteniment de l’Estat de Benestar

ECOM, representant del col·lectiu de persones amb discapacitat física de Catalunya, vol posar de manifest la seva preocupació pels possibles increments en els copagaments per part dels ciutadans per accedir als Serveis Socials, que va anunciar el passat dimarts la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, com a mesura per a garantir la sostenibilitat de l’estat de benestar.

ECOM veu amb escepticisme la nova Llei de Protecció Social en què Munté va anunciar que el Govern està treballant i rep amb preocupació l’anunci que la voluntat del Govern és fer sostenible les polítiques socials augmentant la corresponsabilitat dels ciutadans i augmentant els copagaments per accedir a les prestacions i/o serveis socials. “En un moment en què els ciutadans compten cada dia que passa amb menys recursos i tenen més necessitat, crec que no és just ni adequat plantejar un augment dels copagaments’, afirma. “Abans d’arribar a fer aquests plantejaments, penso que s’hauria d’analitzar quina distribució fa dels recursos l’Administració Pública i què es prioritza”, afegeix. “Estic convençut que abans del copagament hi ha d’haver altres alternatives possibles que no repercuteixin en els més necessitats”, constata.

ECOM demana al Govern que es mantingui l’equilibri necessari entre la sostenibilitat del sistema i la qualitat de l’atenció, i que es garanteixi el suport adequat a aquelles persones que el necessiten. Com a representant de les persones amb discapacitat física, ECOM vol recordar al Govern que aquest col·lectiu té un greuge econòmic comparatiu de més d’un 450% de l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència) amb la resta de la ciutadania pel sobrecost que suposa viure amb un discapacitat. Per ECOM aquesta circumstància no pot ser oblidada ni passada per alt a l’hora d’establir els copagaments. Cal que el Govern tingui en compte les realitats i dificultats de cada col·lectiu i que preservi la universalitat dels serveis públics.

L’anunci d’aquesta nova Llei de Protecció Social ha agafat per sorpresa a ECOM. Pel president d’ECOM sembla evident que en aquests moments la prioritat del Govern no hauria de ser iniciar els tràmits d’una nova llei sinó buscar solucions per saldar el deute que té amb les entitats socials, que ascendeix els 400 milions d’euros. Degut a aquests deutes, les entitats estem treballant en situacions molt precàries en un moment en què la demanda i la necessitat ciutadana és més gran que mai.