Dismifísics denuncia que les rampes de molts autobusos de Tmesa de Terrassa no funcionen des de fa temps

La junta de Dismifísics, entitat adherida a ECOM, va acordar a la darrera reunió de la seva junta directiva dur a terme diverses accions per denunciar que molts dels autobusos de Tmesa que comptem amb rampes d’accés per a persones usuàries de cadires de rodes tenen el sistema avariat.

Entre les accions més immediates destaca la de dur a terme una inspecció exhaustiva dels autobusos de Tmesa, per part dels membres de l’entitat, que els permetrà elaborar un cens real dels autobusos que, malgrat disposar dels sistema d’accessibilitat, segueixen sense ser accessibles perquè no estan funcionant.

La decisió no es pren a la lleugera. ‘Portem més d’un any i mig reunint-nos amb els responsables de l’empresa i amb els representants polítics per informar-los de la situació’, explica el portaveu de Dismifísics, Jordi Dueso. Una situació, afegeix ‘que es ve repetint de forma generalitzada en autobusos de totes les línies i en totes les franges horàries. Resulta inadmissible que, malgrat les queixes reiterades no es posi remei a aquesta situació. Aquesta deixadesa suposa una falta de respecte i una actitud discriminatòria cap a les persones que hem de desplaçar-nos en cadira de rodes’.

Per il•lustrar aquesta discriminació, Duesa comenta que ‘si la porta d’un autobús no s’obra ni es tanca perquè està espatllada, aquesta autobús es queda a les cotxeres i és substituït per un altre. Però quan les rampes d’accés per disminuïts estan espatllades aquest autobús segueix circulant i els conductors es limiten a dir que no funcionen, sense més. I nosaltres ens hem de quedar a terra. És escandalós’.

Per aquest motiu, a més d’elaborar un cens d’autobusos adaptats que tenen la rampa espatllada, Dismifísics reivindica que es posi a disposició dels usuaris que es desplacen en cadira de rodes un taxi adaptat en cas que el sistema d’accés al bus estigui espatllat. I que s’imposi una sanció econòmica a Tmsa cada cop que es produeixi aquesta situació.

A modus d’exemple. Jordi Dueso relata que, el passat 29 de gener, esperant un autobús de la línia nou a la parada de Doré ‘van passar dos autobusos teòricament adaptats i en cap dels dos vaig poder pujar per inoperància del sistema. Vaig trucar a Tmesa per informa de la situació però em van dir que no hi havia cap responsable amb qui poder parlar. A dia d’avui, encara estic esperant la resposta’.

El cas d’aquest jove no és únic. ‘Són moltes les persones que es posen en contacte amb Dismifísics per explicar-nos situacions idèntiques. I s’ha de tenir en compte que nosaltres som un col•lectiu que necessitem, com la resta de ciutadans, el transport públic per desplaçar-nos per la ciutat’.

Des de Dismifísics també s’insisteix en què ‘Tmesa ha de respondre, però també ha de respondre el servei de taxis de la ciutat. El 2002, es va aprovar en el ple que a Terrassa hi havia d’haver com a mínim sis taxis adaptats per persones que es desplacen en cadira de rodes i actualment només comptem amb dos vehicles d’aquestes característiques que, a més, no sempre estan disponibles’.
Es calcula que uns tres mil terrassencs requereixen de sistemes de transport públic adaptat.

Font: Diari de Terrassa