La retallada atura els ajuts als dependents moderats
Les persones amb una dependència moderada s'hauran d'esperar. Les sospites de les entitats socials s'han fet realitat amb l'arribada del PP al govern espanyol i la llei de la dependència, una de les normes estrella del govern de Rodríguez Zapatero, s'alenteix i, sense deixar d'atendre les persones que ja estan a dins del sistema, el segon consell de ministres presidit per Mariano Rajoy va decidir posposar fins al 2013 l'atenció a més dependents moderats. Es calcula que a tot l'Estat seran unes 30.000 persones les que veuran posposat el dret a rebre una prestació o servei, segons dades de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials.
En el cas de Catalunya no hi ha cap estimació dels afectats. Sí que hi ha 44.900 persones ja valorades amb dependència moderada abans del 30 de desembre passat i, per tant, han de ser ateses. Segons l'últim balanç de Benestar Social i Família, 44.904 persones es troben en el grau I nivell 1 i 33.517, en el grau I nivell 2.
Vista la falta de recursos, el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, ja havia proposat fa un any a la llavors consellera de Sanitat i Serveis Socials, Leire Pajín, que s'ajornés l'entrada en el sistema de protecció al grau I. “Hem d'assegurar que la gran dependència i la dependència severa estigui plenament ateses”, va dir llavors. Pajín, però, va voler complir el calendari de desplegament de la llei i des del gener del 2011 els dependents moderats s'hi podien acollir. Cleries lamenta que ara hi hagi “un greuge comparatiu”, perquè tot i que els valorats abans del gener tenen els ajuts, ara s'ha tancat l'aixeta fins al gener del 2013, com a mínim.
Es considera que una persona té dependència moderada quan necessita ajuda per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària, almenys una vegada al dia, o té necessitats d'ajuda intermitent o limitada per a la seva autonomia. A la majoria, per tant, els correspon una ajuda poc costosa; habitualment es tracta d'un servei de teleassistència.
“Hem passat de les temptacions a l'evidència que el nou govern vol paralitzar o alentir una llei que sempre ha estat en entredit”, es queixa el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo. “Els discapacitats van arribar tard a la bonança econòmica i són els primers a patir les conseqüències dels temps dolents. És una equació curiosa”, afegeix.
La llei de la dependència va entrar en vigor fa cinc anys atenent els discapacitats més greus. Ara es trenca l'aplicació progressiva de beneficiaris que s'havia d'acabar el 2015.
Font: Avui, 5/01/2012