El documental d’ECOM, ‘Vides Diverses’, seleccionat al Festival Internacional de Cine de Ponferrada

L’EDICIÓ D'ENGUANY SE CELEBRARÀ DEL 2 AL 10 D'OCTUBRE

‘Vides Diverses’ ha estat seleccionat per entrar a concurs en el XIII Festival Internacional de Cine de Ponferrada. El documental, produït per ECOM i realitzat per la productora New Division, mostra la necessitat i capacitat d’autonomia de les persones amb discapacitat física des de la defensa de la diversitat en la societat, i del dret de totes les persones per viure en igualtat d’oportunitats.

‘Vides Diverses’ ha estat seleccionat per a la secció ‘Por la integración. Cine y discapacidad’, d’entre 47 pel·lícules presentades d’aquesta temàtica. El llistat de finalistes és el següent:

“Mahi Va Man (El pez y yo)” de Babak Habibifar. Iran

“El amor no es ciego” de Raquel G. Cimas. Cimas Films. Espanya

“Ángeles con zapatos” de Dan Pérez. Dan Pérez Films. Estats Units

“Vides diverses” de Sonia Pons.Fundación ECOM. Espanya

“Abriendo puertas” de Tomás Bases. Espanya

“Vidas rotas?” de María José Anrubia y Rafa Arroyo. Maor Producciones. Espanya

Algunes dades del Festival

La participació en aquesta tretzena edició ha superat les xifres de tots els anys anteriors de celebració del Festival, segons l’Associació organitzadora del certamen, “Mi Retina me Engaña”. Han rebut 813 pel·lícules entre les quatre seccions oficials a concurs i la resta de paral·leles. Per a la secció 'La Mirada Crítica. Cine comprometido con la realidad social' han rebut 258 pel·lícules; per a la 'Con Igualdad. Cine con perspectiva de género', 139; per a la secció de cinema i arquitectura n'han rebut 27 i per a la secció 'Por la integración. Cine y discapacidad', com dèiem, n'han rebut 47. De pel·lícules que no entren a concurs n'han rebut 342.

Aquest és el tercer any que el Festival adquireix la categoria d’Internacional. Hi han participat un total de 64 països, i s’han registrat 366 pel•lícules de diferent procedència -incloses les coproduccions d’Espanya amb diversos països, que suposen el 45% del total de participants-.

'Vides Diverses', fruit d'un treball comú

El documental Vides Diverses s’emmarca dins el projecte per la difusió de l’autonomia personal i l’autogovern i la campanya VIDA INDEPENDENT #feselpas, que ECOM impulsa amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Persones vinculades a ECOM amb discapacitat física i que ja han fet el pas cap a la vida independent van impulsar aquest projecte i van protagonitzar la campanya. Entre diverses accions que conformaven la campanya, el documental 'Vides Diverses' es va crear amb el doble objectiu de ser, d’una banda, una eina de suport per a les persones amb discapacitat i experiència en vida independent en la seva tasca de formació a altres persones amb discapacitat; de l’altra, una eina de conscienciació per a diversos públics vers una mirada diferent de la discapacitat.

El vídeo vol ser un revulsiu intern perquè les persones amb discapacitat física modifiquin la seva mirada sobre si mateixes i prenguin consciència dels seus drets i la seva plena capacitat d’autonomia personal; i alhora convoca tota la societat sobre el valor de l’autonomia personal, la llibertat i la capacitat de decidir.