Una pare demana a la Generalitat que li aboni 2.500 euros ‘endarrerits’ per la prestació de dependència del seu fill

El pare d'un nen discapacitat reclama a la Generalitat que li aboni 2.435 euros d'endarreriments per la prestació de gran dependent del seu fill des de gener de l'any passat, quan va entrar en vigor la Llei de Dependència, i no des de maig, mes en què l'administració catalana va iniciar els tràmits. Aquesta petició ha estat feta per Antonio Moreno, president de Pares d'Àlex, una associació que reuneix pares i mares de nens amb discapacitat.
Segons explica Antonio Moreno, la Generalitat, concretament el Departament d'Acció Social i Ciutadania va limitar al 21 de maig del 2007 el dret a demanar la prestació de dependència 'sense cap justificació' i reclama que el seu fill tenia dret a rebre la prestació a partir del 2 de gener, quan va entrar en vigor de la Llei de Dependència. Per aquest motiu, Moreno ha presentat una demanda contra la Generalitat a través d'un jutjat social de Barcelona, que ja ha estat admesa a tràmit. Està previst que el judici se celebri el dia 17 de setembre d'aquest any al jutjat social número 24 de Barcelona.
Abans d'acudir als tribunals, el president del Col•lectiu de Pares d'Àlex va presentar una reclamació davant la Generalitat de Catalunya, en què indica que la Llei de Dependència, aprovada el 14 de desembre de 2006, ha tardat a desenvolupar-se a les comunitats autònomes però que "l'administrat no és culpable" d'aquestes demores.
A Navarra, per exemple, es van començar a atorgar programes d'individualització a grans dependents al març de l'any passat, gairebé dos mesos abans que a Catalunya. Aquest fet, argumenta l'assessor legal de Moreno, suposa un incompliment del principi d'igualtat recollit en l'article 14 de la Constitució espanyola.
"La informació que facilita la Generalitat en aquest sentit –considera Moreno- confon els sol•licitants i els insta a no presentar les demandes d'ajudes fins al mes de maig, data des de la que també reconeix les prestacions, i no des de gener, com reconeix la llei".
En el cas del fill d'Antonio Moreno, aquest demana davant els tribunals que se li retribueixin els endarreriments corresponents a la prestació de cuidador no professional per import de 487 euros al mes que se li ha reconegut pels quatre mesos (gener a abril) que no se li han abonat, que puja a un total de 2.435 euros més els interessos legals que corresponguin.
Moreno està assessorat per l'advocat del Col•lectiu que presideix, Juan Manuel Terradas, i pel Gabinet Jurídic del sindicat Comissions Obreres de Catalunya. EFE.