Nova senyalització per a persones amb discapacitat al Parc de Vallparadís de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha instal•lat en punts estratègics del Parc de Vallparadís vint-i-un senyals informatius adreçats a les persones amb mobilitat reduïda, indicant-los les dificultats amb què es poden trobar: rampes amb pendent superior al 8%, escales o un camí sense sortida, per exemple. Aquesta senyalització específica sobre accessibilitat és pionera a l’Estat espanyol, i ha estat dissenyada especialment per a Terrassa.

Segons Pere Navarro, alcalde de Terrassa: “Ens sentim orgullosos que aquí, a Terrassa, s’hagi inventat aquest tipus de senyalització. I ens sentim orgullosos també d’una manera molt especial perquè això ha estat fruit de la col•laboració de persones que estan vinculades a entitats de discapacitats. Hem guanyat molt. Aquesta comunicació, aquest treball conjunt, aquest disseny conjunt d’espais també. No és el mateix dissenyar uns espais i una senyalització des d’un despatx que fer-ho de manera conjunta amb les persones que l’han d’utilitzar”.

Actualment, del més del centenar d’itineraris que es poden fer a través del parc, la gran majoria són accessibles. Però n’hi ha una vintena en els quals les persones amb discapacitat podem trobar algunes dificultats. Per aquest motiu, s’ha instal•lat aquesta senyalització. És la mesura estrella d’un conjunt d’obres de millora de l’accessibilitat. Així, s’han ampliat camins, s’han instal•lat baranes, s’han pavimentat espais per permetre el pas en cadira de rodes i s’ha anivellat la zona de jocs infantils del Pla de Cal Guardiola. En total, s’hi han invertit prop de 200.000 euros, finançats amb els Plans Extraordinaris d’Ocupació Locals 2010 i 2011.

Aquestes millores se sumen a un llarg procés que culmina aquest diumenge amb la inauguració de la cinquena i darrera fase d’urbanització del parc. D’aquesta manera, el pulmó verd de la ciutat arriba fins a la carretera de Rubí, travessant Can Jofresa. Vallparadís té ara 3 km i mig de longitud i suma gairebé 400.000 metres quadrats. És un dels parcs urbans més grans de Catalunya.