El Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya, cogestionat per la FEM, en ple funcionament a Barcelona

El Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ja és una realitat i es troba en ple funcionament a Barcelona. Aquest centre aglutina en un sol espai tots els serveis relacionats amb l'esclerosi múltiple. D'una banda ha integrat el Servei de Neurologia i Neuroimmunologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron i de l'altra l'Hospital de Dia de Barcelona de la Fundació Esclerosi Múltiple (entitat federada a ECOM), que estava situat al carrer Teodora Lamadrid. A més, també disposa d'espai per la docència i la recerca.
El Cemcat, que dirigeix el doctor Xavier Montalban, cap de Neurologia-Neuroimmunologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, ocupa una superfície de 1.800 metres quadrats distribuïts en tres plantes. El nou edifici es troba situat just davant de l'Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron i suposa una millora qualitativa important amb la vista posada als 7.000 pacients que a Catalunya pateixen la malaltia. El Cemcat és un projecte de gestió compartida entre el CatSalut, l'Institut Català de la Salut, el Departament de Salut-Generalitat de Catalunya i la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) .
LABORATORI DE VIDA INDEPENDENT
Una de les innovacions més destacades del nou Cemcat és el Laboratori de Vida Independent. Ofereix serveis de teràpia ocupacional, tècniques sanitàries destinades a desenvolupar, recuperar i/o mantenir les habilitats de la vida diària i del treball. Es tracta d’un espai de 35m2, que simula un apartament automatitzat dividit en diferents estances (entrada, habitació, bany i cuina-menjador) on es mostra a les persones amb diversos nivells de discapacitat com adaptar els seus moviments en un entorn que, es pot haver convertit en un cúmul d’obstacles. Pròximament s’incorporaran sistemes d’entrenament virtual, com aprendre a fer funcionar una cadira de rodes elèctrica, el que representarà un pas endavant més en l’aposta que fa el Cemcat per la innovació.