Les ONG socials lamenten el canvi de postura del PSOE pel que fa a la gestió del 0,7% de l'IRPF

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que aplega 3.000 ONG socials, s’ha mostrat decebuda davant el canvi de postura que el PSOE va fer públic ahir contradient la moció aprovada la setmana passada pel Congrés dels Diputats, en la qual es desencallava el traspàs de la gestió del 0’7% de l’IRPF. La moció aprovada el passat 17 de setembre, amb el vot favorable de tots els grups de la Cambra excepte el PP, instava al govern a avançar en la territorialització dels fons del 0,7% del IRPF i en la participació dels governs de les CC.AA. en la seva gestió. Aquesta és una mala notícia per a la Taula, ja que suposa la negativa a reformar un sistema anacrònic que s’ha demostrat any rere any que no funciona, i que no respecta les competències autonòmiques exclusives en aquesta matèria.
La reforma de l’actual sistema del 0,7% de l’IRPF per a fins socials és una demanda històrica del sector i una de les prioritats de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Dimarts passat el Congrés dels Diputats va aprovar una moció que instava al govern a traspassar de forma gradual i amb efectes l’any vinent la gestió d’aquests recursos econòmics.
Segons Carles Barba, president de la Taula, “el govern de l’estat ha de valorar l’oportunitat de fer la reforma enguany ja que l’increment provocat al passar del 0,52% al 0,7% del IRPF permet redistribuir els fons sense que ningú hi perdi. L’establiment del tram autonòmic del 50% no suposa cap merma en els programes de les entitats estatals ni en la capacitat de decisió del ministeri. Espero que la Ministra Cabrera reconsideri la seva posició”.
Segons Barba, “Catalunya té tantes o més necessitats socials que els altres territoris de l’Estat, i, en canvi, rep molt menys que la resta”. Mentre la taxa de pobresa a Extremadura és d’un 17’4%, la d’Andalusia, un 18’2%, i la del País Valencià un 16’8%, Catalunya té una taxa de
19%. Per contra, l’any passat Catalunya va recaptar 40 milions d’euros de l’IRPF dels quals tan sols 13 van tornar al territori.

Font: Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya