Més de 300 persones van acompanyar ECOM en l’acte de record i homenatge a la seva presidenta Maria José Vázquez

El claustre del Centre Cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona va acollir el passat dissabte 14 de maig a la tarda, l’acte de record i homenatge que ECOM va organitzar per a Maria José Vázquez, la seva presidenta que va morir sobtadament el passat mes de febrer, i en el qual van participar més de 300 persones.

L’acte es va estructurar en dues taules rodones, una d’institucional i una altra en què van participar persones molt properes a la Maria José Vázquez, com la gerent d’ECOM, Anna Collado; Rita Granada, presidenta de l’associació de persones amb discapacitat de Sants-Montjuïc, i amiga personal de la Maria José; Eulàlia Vintró, extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i companya de militància política de la Maria José; i la seva pròpia filla, Alba López.

La taula institucional va comptar amb la presència de Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya; Montserrat Ballarin, presidenta-delegada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Ricard Gomà, regidor de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona; i Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

La nota musical de l’acte la va aportar el grup de gospel ‘GospeL’Hearts’, que van regalar una actuació al públic assistent, amb la qual es va posar punt i final a l’acte d’homenatge a Maria José Vázquez. En record a l’homenatjada, el grup va interpretar la cançó de ‘Cantares’, de Joan Manuel Serrat, una cançó molt significativa per a ella.

UNA LLUITADORA INCANSANBLE PELS DRETS DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

‘Incansable, implacable, constant’, aquests són alguns dels adjectius que els participants a les diferents taules rodones van utilitzar per descriure el tarannà de la Maria José Vázquez en la tasca que va impulsar i promoure en defensa dels drets de les persones amb discapacitat al llarg de tota la seva vida. En paraules del conseller Cleries, la de la Maria José ha estat ‘una història de compromís’.

Defensora i impulsora del moviment associatiu per a la defensa dels drets de les persones, la Maria José, com van destacar els diferents representants institucionals que van participar en l’acte, creia també en la complicitat amb les Administracions Públiques per a la generació de millores i canvis, i concebia, i vivia, la política com un element transformador de les societats, d’aquí que milités des de molt jove al PSUC i més tard a Iniciativa Catalunya Verds (ICV).

La lluita per la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat va ser sempre la punta de llança de la Maria José però el seu activisme, com va destacar Gomà, s’estenia també a les lluites veïnals dels barris on va viure i a reivindicar el paper de les dones a la societat. El regidor de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, va afirmar també que la figura de Maria José Vázquez anirà sempre lligada a la imatge de Barcelona, ja que la Barcelona que avui tenim, en molts aspectes, és com és per la lluita de la Maria José, i del col•lectiu de persones amb discapacitat, perquè Barcelona fos una ciutat per a tothom.

ESTENDRE EL RECORD DE LA MARIA JOSÉ

Amb la voluntat de mantenir viu l’esperit de la figura de la Maria José Vázquez i el record de la tasca que va desenvolupar i impulsar en benefici de les persones amb discapacitat al llarg de tota la seva vida, els organitzadors van instal•lar en el claustre del Convent de Sant Agustí un ‘estenedor’ on les persones participants en l’acte podien penjar el seu missatge en record de la Maria José.

Així mateix, dos membres d’entitats federades a ECOM van llegir en el decurs de l’acte alguns missatges que les entitats federades van voler expressar en record de la figura de la Maria José.

PREMIS MARIA JOSÉ VÁZQUEZ A L’AUTONOMIA PERSONAL

La mort de la presidenta d’ECOM ha coincidit en el temps amb la celebració del 40è aniversari de l’entitat. Entre els actes previstos per a aquest 40è aniversari hi havia la creació d’uns premis que, com va anunciar el nou president d’ECOM, Antoni Guillén, en homenatge a la que va ser la presidenta de l’entitat els darrers quatre anys, es diran: ‘Premis Maria José Vázquez a l’Autonomia Personal’.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer la tasca que persones, entitats, institucions i empreses fan per promoure i facilitar l’autonomia personal del col•lectiu de persones amb discapacitat física.