Activisme social per combatre violències de gènere
El Seminari Ciutats i Persones de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) es dedica enguany a les dones amb diversitat funcional, que viuen alts nivells de violència des de diferents àmbits però estan absolutament invisibilitzades.
Montserrat García, responsable d’accessibilitat de la Junta Directiva d’ECOM i membre de la Junta Directiva de la LLiga Reumatològica (entitat federada a ECOM), ha participat amb el seu testimoni al capítol ‘Cinco narrativas de mujeres resistentes’ del llibre "Gènere i diversitat funcional: una violència invisible", coescrit per Asun Pie Balaguer, doctora en pedagogia, investigadora sobre diversitat funcional i professora a la UOC, i Andrea García-Santesmases, sociòloga i antropòloga. Publicació que es presentarà juntament amb dues bones pràctiques el dia del seminari que porta el mateix nom, 13 de novembre.
El relat de García, marcat des de la infància per la convivència amb els processos degeneratius de malalties reumàtiques i autoimmunes, explica la seva experiència en l’activisme a ECOM i a la Lliga Reumatològica Catalana, com també en altres moviments de vida independent.
Així com el suport entre iguals que va trobar a la Lliga Reumatològica va animar-la a seguir aprenent i actuant per gestionar la seva vida amb les malalties, la vinculació a ECOM va ser per García una motivació per seguir formant-se i definint el seu perfil professional en un moment en què l’entorn més proper pretenia convèncer-la que no valia la pena, donada l’activitat progressiva de la seva malaltia i les dificultats físiques per ajustar-se a les exigències del sistema establert. Aquest activisme, i el contacte amb les diferents experiències de Vida Independent de Catalunya i Espanya, va suposar per García l’evolució des d’un model mèdic a un model social, per concebre la seva situació no com un fet individual aïllat sinó com una qüestió d’opressió social. On, a més, hi ha una perspectiva de gènere molt clara, donat que el 90% de les persones que conviuen amb la seva malaltia són dones.
Seminari de visibilització i anàlisi de les violències que afecten les dones amb discapacitat
Abans de la taula de presentació de les bones pràctiques i el llibre d’Asun Pie, tindrà lloc la presentació del Seminari -a càrrec de Maria Freixanet, coordinadora del Seminari Ciutats i Persones, i Joan Marcet, director de l’ICPS- i la primera taula amb professionals i expertes provinents de diversos indrets i visions exposaran problemes i realitats en relació amb la normativa, les lluites socials, els serveis públics, entre d’altres.
Serà aquest divendres, 13 de novembre, al Centre Cívic la Sedeta, de Barcelona.