ECOM s’ha reunit aquest matí amb alguns dels diputats del Congrés de Diputats per Barcelona per explicar-los les necessitats del col·lectiu de les persones amb discapacitat
Aquest matí Maria José Vázquez, presidenta d’ECOM, acompanyada de la gerent, Anna Collado, i altres tècnics de l’organització, s’han reunit amb alguns dels diputats i diputades del Congrés dels Diputats per Barcelona per tal d’explicar-los quin és el camí cap al que caldria avançar per garantir l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat i per fomentar la seva autonomia personal, així com per presentar-los els projectes que ECOM i les seves entitats han presentat enguany a la convocatòria del 0,7% de l’IRPF. Carles Campuzano (CIU), Joan Tardà (ERC) i José Vicente Muñoz (PSC) han conversat durant prop de dues hores amb les representants d’ECOM, les quals han remarcat quins són els temes claus per al col·lectiu.
Bona part de la trobada s’ha centrat en donar a conèixer als tres representants polítics la importància de la convocatòria del 0,7% per ECOM i les seves entitats, així com per al Tercer Sector en general. Enguany la Federació ECOM ha presentat a aquesta convocatòria un total de 42 projectes, 33 dels quals són de Catalunya. L’import total sol·licitat per Catalunya és de 6.801.277 euros.
Les entitats d’ECOM (actualment 165, 130 de les quals són de Catalunya) han rebut històricament, en concret des de 1989, finançament procedent de la convocatòria de l’IRPF, ajut gràcies al qual s’han finançat projectes adreçats al col·lectiu de persones amb discapacitat física com serveis d’atenció al soci, d’atenció domiciliària i, especialment, projectes d’inversió en nous equipaments, com residències o centres d’atenció diürna, o bé per a l’adequació i millores dels ja existents. En els darrers deu anys, les entitats d’ECOM han recaptat a través de la convocatòria del 0,7% de l’IRPF 6.628.626 euros. En l’últim any, la recaptació va ser de 1.413.500 euros.
Gràcies a aquesta convocatòria durant els darrers 10 anys, les entitats d’ECOM han posat en funcionament 8 serveis d’acolliment residencial amb capacitat per a 153 places i 11 serveis d’atenció diürna amb capacitat per a 332 places. Actualment, hi ha també altres projectes d’inversió d’entitats membres d’ECOM que estan en marxa, alguns dels quals s’estan iniciant i altres es troben en avançat estat d’execució: 8 serveis d’acolliment residencial amb capacitat per a 232 persones i 5 serveis d’atenció diürna amb capacitat per a 217 places.
A banda d’aquesta convocatòria de subvencions, que és vital per al col·lectiu, Vázquez ha remarcat també altres qüestions, com per exemple, la necessitat de desenvolupar el concepte de l’autonomia personal en el marc de la Llei 39/2006 de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Com a mesures per fomentar aquesta autonomia Vázquez ha apuntat la necessitat de potenciar la figura de l’assistent personal, de treballar en el disseny d’un Pla Estatal d’Assitència Tecnològica que faciliti l’accés als ajuts tècnics; d’apostar per nous sistemes d’atenció a les persones amb discapacitat com apartaments per a la vida independent amb serveis comuns, a l’estil del model suec, o també la creació de nous sistemes d’atenció diürna més flexibles i adequats a les necessitats de les persones.