Jornada Científica sobre la Síndrome PostPolio

El Departament de Salut de La Generalitat de Catalunya organitza, el pròxim dia 11 de desembre, la 'Jornada Científica Síndrome PostPòlio', a la qual participarà l'associació Associats de Polio i Postpòlio de Catalunya (APPCAT), entitat federada a ECOM. La jornada tindrà lloc a les 11 hores, a la sala 8 de l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (c/ Major de Can Caralleu, 1-7) de Barcelona.

L'aforament de la sala on tindrà lloc aquest acte és limitat. Cal confirmació d’assistència a PDSociosanitari@catsalut.cat.

La síndrome postpòlio (SPP) és una afecció que afecta a sobrevivents de pòlio anys després de la recuperació d'un atac agut inicial del virus de la poliomielitis. El SPP principalment es caracteritza per un debilitament dels músculs que havien estat afectats per la infecció de pòlio i als músculs que pel que sembla no havien estat afectats. Els símptomes inclouen una debilitat muscular d'evolució lenta, fatiga poc habitual (tant generalitzada com muscular), i, per moments, atròfia muscular. El dolor de la degeneració articular i les deformitats esquelètiques en augment com l’escoliosi són comuns.

PROGRAMA
11 h Benvinguda i Inauguració de la Jornada, a càrrec de Carmen Caja, directora del Pla director sociosanitari.
11.15 h Conferència: La poliomielitis una malaltia emergent que resta pendent de ser eliminada, donada|impartida per Josep Vaqué, catedràtic de Medicina|Medecina Preventiva i Salut Pública, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Presenta: Ricard Treserras.
12 h Mesa de debat: La vida quotidiana de la persona amb Síndrome Postpòlio. Modera: Josep Gámez, de la Unitat de Malalties Neuromusculars del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari de la Vall Hebrón.
Participen: Juli Sellés, president d'APPCAT (Associats de Polio i Postpòlio de Catalunya); Josep Medina, fisioterapeuta, psicòleg i cap de la unitat de rehabilitació de l'Institut Guttmann; Ampar Cuxart, doctora en medicina|medecina i cirurgia, cap de servei de Rehabilitació i Medicina Física, de l'Hospital Universitari de la Vall Hebrón; i Xavier Gomila, especialista en Medicina Laboral, cap de l'Àrea de Evaluaciones Médicas del Instituto Catalán de Evaluaciones Médicas (ICAM).
13.30 h. Conferència: Història d'una vida, en primera persona. El valor de la salut, l'adaptació a la malaltia, la lluita i la superació, a càrrec de Francesc Abel.
Presenta: Montserrat Rodó.
14.15 h. Tancament, amb María Luisa de la Puente Martorell, directora general de Planificació Avaluació i subdirectora del Servei Català de la Salut.