El Congrés internacional sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa, a Barcelona
Barcelona, concretament al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), serà la seu, del 24 al 29 de juliol, del Congrés Internacional sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa (ISAAC 2010), disciplina que aporta solucions a les persones amb discapacitat que tenen dificultats de comunicació. La Comunicació Augmentativa i Alternativa explora i ofereix diferents tècniques i productes de suport per ajudar tots els qui no poden llegir, escriure o parlar. La varietat dels sistemes i dels equips que es realitzen va des de senzills taulers de comunicació fins a dispositius d’alta tecnologia, tals com productes amb veu sintetitzada o ordinadors que es controlen fins i tot amb el moviment dels ulls.
L’exemple més conegut de qui fa ús de la comunicació augmentativa és el del científic Stephen Hawking, que té la malaltia degenerativa anomenada ELA, la qual l’incapacita en la motricitat, fins i tot en la parla, ja que la musculatura facial no li funciona.
Al món hi ha milers de persones que fan ús de la comunicació augmentativa. Per sort per a totes elles, aquesta disciplina ha fet grans progressos en els darrers anys gràcies als avenços tecnològics: ordinadors portàtils, veu sintetitzada de gran qualitat...
Més de 1.000 professionals de diferents indrets del món intercanviaran coneixements i experiències a Barcelona. Són professionals d’àmbits molt diversos tant del sector públic com del sector privat. Alguns dels usuaris -i familiars seus- explicaran les dificultats que tenen i les millores que han experimentat tot fent ús d’algun dels mètodes de comunicació augmentativa i alternativa.
Al congrés internacional sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa es presentaran més de 400 ponències sobre aspectes teòrics i pràctics de la CAA, pòsters d’experiències i estudis realitzats, s’organitzaran taules rodones, i també es realitzaran tallers -els dies 24 i 25 de juliol-. A més, a continuació del congrés, els dies 30 i 31 de juliol, tindrà lloc a la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull un simposi d’investigació sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa, que reunirà els experts més destacats del món d’aquesta disciplina amb l’objectiu d’establir noves vies de recerca i de desenvolupament.
Barcelona ha estat escollida com a ciutat amfitriona d’aquesta trobada internacional no només per la seva demostrada experiència en l’àmbit de la CAA, sinó també pel seu compromís amb l’accessibilitat (als carrers, al transport col•lectiu, als edificis públics…).
El congrés internacional sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa d’aquest any, que té el lema de “Barcelona, Communicating Worlds” (“Comunicant Móns”), és organitzat per un comitè format per membres de l’ESAAC (Sociedad española para el desarrollo de los Sistemas de Comunicación Aumentativos y Alternativos), i de l’ISAAC (International Society for Augmentative and Alternative Communication), la major part dels quals són de Barcelona i de Catalunya, però també de la resta d’Espanya.
El comitè organitzador del congrés és presidit per Cristina Larraz, responsable de l’Àrea d’Arquitectura i Accessibilitat del CEAPAT (Centro Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas) a Madrid, i Jordi Escoin, Director del Centre d’Educació Especial Pont del Dragó del CEB (Consorci d’Educació de Barcelona).
El congrés internacional sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa del 2010 compta amb un Comitè d’Honor en el qual cal destacar la presència de Sa Majestat la Reina d’Espanya, de la Ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, del President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, de l’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i del Conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall. El congrés també compta amb el suport institucional del Real Patronato de Personas con Discapacidad, organisme adscrit al Ministeri de Sanitat i Política Social, que dóna suport i orientació als diversos organismes públics en relació a les polítiques i a les actuacions relacionades amb les persones amb discapacitat.
Aquesta és la catorzena edició del congrés internacional de Comunicació Augmentativa i Alternativa. Se celebra des de l’any 1984, amb caràcter biennal, i es fa tradicionalment de manera alterna a Europa i a Nord-amèrica. L’any 2006 es va celebrar a la ciutat de Düsseldorf (Alemanya) i el 2008 a Montreal (Quebec, Canadà).