ECOM premia ACU, ASPAYM MADRID i FGC en la I edició dels Premis Maria José Vázquez a l’autonomia personal

L’Associació Cultural Urbana (ACU), ASPAYM Madrid i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han estat els guanyadors de la I edició dels Premis Maria José Vázquez a l’autonomia personal. Aquests guardons van ser lliurats el passat divendres, 25 de novembre, en el marc del sopar de celebració del 40è aniversari d’ECOM, que es va celebrar a l’Hotel Fira Palace de Barcelona. En aquest acte es va comptar amb la presència de Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya; Joan Oliva, diputat delegat de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; i Irma Rognoni, regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats de l’Ajuntament de Barcelona.

Els Premis Maria José Vázquez a l’autonomia personal han estat impulsats per ECOM, coincidint amb el 40è aniversari de l’entitat, amb la voluntat de premiar la tasca que persones, entitats, institucions i empreses fan per facilitar l’autonomia personal del col•lectiu de persones amb discapacitat física. Aquests premis porten el nom de la que va ser presidenta de l’entitat fins el febrer passat, quan va morir sobtadament, en reconeixement a la tasca que la Maria José Vázquez va fer al llarg de la seva vida per promocionar i impulsar la vida independent i autònoma de les persones amb discapacitat.

Els Premis Maria José Vázquez a l’autonomia personal compten amb 3 categories. Els guanyadors en cadascuna d’elles han estat: en la categoria d’Innovació, l’Associació Cultural Urbana (ACU), federada a ECOM, per la iniciativa ‘Lazarillo GPS’, un projecte de rutes urbanes per Barcelona pensat per a turistes en cadira de rodes que es difonen a través de la pàgina web www.lazarillogps.net; en la categoria de Projecció Social, ASPAYM Madrid, pel projecte ‘DVD Vidas iguales, vidas diferentes. Historias de asistencia personal’, un documental basat en experiències reals que fomenten els conceptes d’autonomia personal, autodeterminació i, sobretot, vida independent i assistència personal com a mitjà per aconseguir una vida independent; i, en darrer lloc, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), pel seu ‘Model de gestió de l’accessibilitat’, a través del qual any rere any han anat treballant per l’eliminació de barreres arquitectòniques i de barreres a la comunicació, i per l’impuls de projectes d’innovació per a solucionar situacions específiques.

PEU DE FOTO: Enric Ticó, president de FGC, en el moment de recollir el Premi.