La Federació ECOM aprova uns nous criteris per federar-se, en el marc de la XXVI Assemblea General

El passat divendres, 10 de juny, la Federació ECOM va celebrar la seva XXVIena Assemblea General Ordinària a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, amb la presència de 35 entitats federades i la delegació de vot de 46 més. En el marc d’aquesta assemblea, la Federació ECOM va aprovar per unanimitat uns nous criteris d’alta que en endavant hauran d’acomplir totes aquelles entitats que vulguin federar-se.
Aquests criteris, com va destacar el president d’ECOM, Antonio Guillén, “s’han creat amb la voluntat d’endreçar i unificar la federació”. Ja en l’assemblea de l’any 2014 es va aprovar també dur a terme un procés de “neteja” i actualització de les entitats federades per tal de detectar, i donar de baixa, aquelles entitats que amb els anys han quedat inoperatives i que no havien notificat la baixa a ECOM i/o aquelles que no estaven acomplint les seves obligacions com a sòcies, per tal de poder disposar així d’un registre real del nombre d’entitats actives a la federació. Aquests nous criteris aprovats formen part del mateix procés de reorganització de la federació i és que, com va matisar Guillén, en el marc de l’assemblea, “l’important no és créixer en nombre sinó que totes les entitats de la federació compartim projecte i actuem de manera cohesionada pel foment de l’autonomia personal de les persones amb discapacitat física”.
LA TRANSPARÈNCIA, TEMA DE LA CONFERÈNCIA INAUGURAL
Com ja ve sent habitual en les assemblees de la Federació ECOM, l’acte es va obrir amb una conferència inaugural centrada en una qüestió d’interès per a les entitats federades, que enguany ha estat la transparència. La conferència enguany va ser a càrrec de Pedro Molina, professor del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Laboratori i comunicació per a la ciutadania plural de la mateixa universitat, que sota el títol “Humanitzar la informació per a ser transparents” va fer una ponència orientada a posar en valor la transparència a les organitzacions com a una qüestió que pot ajudar-nos a apropar la nostra organització i la tasca que fem a les persones i que alhora pot revertir en una millora de la gestió i la governança de la nostra organització. Molina va engrescar les entitats a treballar la transparència amb aquests objectius i no únicament per acomplir la llei.
Molina va aprofitar la sessió per donar a conèixer a les entitats la plataforma web TransparEnt, projecte que ha dirigit, que permet a les entitats fer un diagnòstic de la seva transparència, saber com millorar-la, obtenir documents d'autoacreditació i conèixer exemples de bones pràctiques. Aquest portal és una continuació de la guia gratuïta “Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre”, que també va liderar Molina.