4.000 entitats socials catalanes reclamen el compliment de la sentència sobre el 0,7% de l’IRPF

TOTS ELS PARTITS CATALANS AMB REPRESENTACIÓ AL CONGRÉS HAN DONAT SUPORT A LA REIVINDICACIÓ

La Taula del Tercer Sector, de la qual forma part la Confederació ECOM Catalunya, ha reclamat avui, 17 de febrer, que es faci efectiva la sentència del Tribunal Suprem respecte la gestió des de Catalunya dels fons del 0,7% de l’IRPF.
Els representants de tots els partits polítics catalans amb representació al Congrés dels Diputats -Carles Campuzano (CIU), Esperança Esteve (PSC), Glòria Martín (PPC), Joan Tardà (ERC) i Laia Ortiz (ICV-EUiA)- han estat presents a l’acte i han donat el seu suport a la revindicació de les entitats socials catalanes.

El traspàs a Catalunya dels recursos de la casella 0,7% de l’IRPF és una reivindicació històrica de la Taula del Tercer Sector i de tot el Tercer Sector Social català des dels anys 80.

Per què és important?

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha destacat que “per al conjunt de les 4.000 entitats socials que agrupem la Taula del Tercer Sector, el fet de poder gestionar el 0,7% de l’IRPF des de Catalunya és importantíssim”, i ha donat quatre raons:

1. Suposa el reconeixement efectiu de les competències exclusives del Govern de Catalunya en l’àmbit de les polítiques socials, reconegudes per la Constitució Espanyola i per l’Estatut de Catalunya però mai, en els més de 20 anys de l’existència de la casella de finalitats socials de l’IRPF, exercides.

2. Podria permetre la superació d’un greuge històric que ve patint Catalunya en la distribució d’aquests recursos, ja que el 25% del total recaptat a Espanya de la casella del 0,7% de l’IRPF s’obté a Catalunya, que any rere any només n’ha rebut vora del 14% (de xifres del 2011, Catalunya va aportar uns 52 milions d’euros per a programes socials, dels quals en la distribució del govern central, només 29 milions –pràcticament la meitat- es van destinar als programes duts a terme a Catalunya).
Guiteras ha puntualitzat que el fet que Catalunya aporti més que altres territoris per aquest concepte es deu a una solidaritat, i no a una riquesa, més gran. Ha subratllat que el percentatge de contribuents a Catalunya que marquen la casella del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, un 57%, és 10 punts més alt que el d’altres llocs de l’Estat.

3. La possibilitat de més transparència i d’establir nous criteris més objectius en la distribució d’aquests recursos, en un sistema que fins ara s’ha caracteritzat per la seva opacitat i discrecionalitat, especialment pel que fa a la distribució territorial.

4. En un moment com l’actual de dificultats i d’increment de les desigualtats, les entitats socials que estem a primera línia necessitem més recursos per contribuir a preservar la cohesió social de la nostra societat. La presidenta de la Taula del Tercer Sector ha dit que és just i legítim que els recursos que els ciutadans de Catalunya han decidit de forma lliure i conscient destinar a aquesta finalitat es quedin a Catalunya, perquè també aquí hi ha pobresa, hi ha moltes necessitats i també moltes entitats socials disposades a donar-hi resposta.

Guiteras ha afirmat: “Volem el 0,7% de l’IRPF per Catalunya, ja. El volem íntegrament, i no la meitat, que és el que hem estat rebent tots aquests anys passats. I demanem que ja en la convocatòria d’aquest any, sigui la Generalitat qui disposi d’aquests recursos i els distribueixi entre les entitats, d’acord amb la Sentència clara i inequívoca del Tribunal Suprem”. La presidenta Guiteras ha conclòs tot informant que fa uns dies va adreçar una carta a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, per demanar-li una reunió per aquest tema, i que espera que la rebi aviat.