Campanya Desigualtat+. Dret a l'habitatge i a viure en la comunitat
La campanya #DesigualtatPlus. Dret a l’habitatge i a viure en la comunitat dona veu, a través de diferents vídeos, a diferents persones amb discapacitat física i/o orgànica amb l’objectiu de visibilitzar les problemàtiques afegides a què hem de fer front per accedir i exercir el dret a l’habitatge i a viure a la comunitat, i evidenciar la desigualtat més gran que patim en relació a aquest dret fonamental per poder tenir una vida digna i desenvolupar un projecte de vida independent dins la comunitat.
DRET A L’HABITATGE I A VIURE A LA COMUNITAT
ECOM entenem el dret a l’habitatge des d’un sentit ampli, concebent l’habitatge no només com un “lloc per viure” sinó un “lloc on desenvolupar el propi projecte vital”. I defensem que el dret a l’habitatge és un dret bàsic per garantir altres drets fonamentals de la persona, com ara la salut, l’educació, el treball...
Hem de tenir present que el dret a l’habitatge és reconegut a totes les persones a través de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH, article 25.1) i en les constitucions de la major part dels països desenvolupats, entre els quals Espanya. L’article 47 de la Constitució espanyola fa una declaració general: “Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat”. I dóna atribucions per fer efectiu aquest dret: “Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret”.
I en el cas específic de les persones amb discapacitat, també la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (ratificada per l’estat espanyol el 2008) ens reconeix, en el seu article 19, el Dret a viure de manera independent i a ser inclòs en la comunitat amb opcions iguals a les altres persones i considera que els estats membres de la convenció han d’adoptar mesures efectives i pertinents per facilitar el ple gaudi d’aquest dret
DRET A L’HABITATGE I A VIURE A LA COMUNITAT + DISCAPACITAT = DESIGUALTATPLUS
El dret a l’habitatge actualment és un dels drets sistemàticament més vulnerats a tota la població al nostre país perquè l’accés a un habitatge digne cada cop és més complicat i moltes persones en queden excloses.
Les persones amb discapacitat física i/o orgànica, com qualsevol altra ciutadà/ana, patim també aquesta dificultat d’accés a un habitatge digne però, per la nostra discapacitat i les nostres característiques específiques (i especialment perquè l’entorn no està adaptat i no tenim accés als suports que necessitem), tenim una dificultat més gran encara ja que tenim unes necessitats específiques afegides que fan més difícil encara l’accés a l’habitatge en igualtat de condicions i oportunitats, el que ens situa en una situació de major desigualtat, en una #Desigualtat+.
Aquestes necessitats i/o dificultats específiques són:
- Necessitat d’un habitatge accessible, una oferta d’habitatge que escasseja. Segons l’estudi de la Fundació Mútua de Propietarios, de 2018, només el 0,6% del 9,8 milions d’edificis d’habitatges d’Espanya compleixen els criteris d’accessibilitat universal.
- Necessitat d’un habitatge assequible. Els preus inassequibles tant de la compra com del lloguer d’un habitatge són més inassequibles encara per les persones amb discapacitat, donat que patim un greuge econòmic comparatiu amb la resta de la població d’entre 17.700 i 41.200 euros anuals pels sobrecostos que suposa viure amb una discapacitat. I no oblidem que som també un col·lectiu amb majors dificultats per aconseguir una feina i quan l’aconseguim normalment són feines menys qualificades i menys remunerades pel que normalment els nostres ingressos són limitats. Cal tenir en compte també que els habitatges accessibles normalment són més cars.
- Necessitat de suports per a una vida independent, als quals actualment és difícil accedir. Per desenvolupar un projecte de vida independent dins la comunitat les persones amb discapacitat física i/o orgànica, a més de l’habitatge, necessitem també suports que ens facilitin una vida autònoma com l’assistència personal, la domòtica...
- Tracte discriminatori. A la nostra societat, malauradament, la discapacitat és sovint motiu de discriminació, també en l'accés al dret a l'habitatge.
LA CAMPANYA
Letícia Esporrín, referent d’habitatge de la Junta Directiva d’ECOM, ens introdueix amb un primer vídeo la problemàtica general de les persones amb discapacitat en l’accés al dret a l’habitatge i a viure en la comunitat.
La Montse, l’Almudena, en Khalid i la Marta, a través dels seus testimonis personals, ens expliquen algunes de les problemàtiques amb què es troben en relació al dret a l’habitatge i les vulneracions que pateixen.
La Montse explica la lluita amb la comunitat de propietaris/àries per poder posar un ascensor.
|
L’Almudena explica com sovint se la discrimina en voler accedir a un habitatge pel fet de ser usuària de cadira de rodes.
|
En Khalid explica com d’un dia a l’altre es va trobar en una situació d’exclusió residencial.
|
La Marta explica com de difícil és poder viure de forma autònoma quan es tenen grans necessitats de suport.
|
LES NOSTRES DEMANDES A L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
La campanya #DesigualtatPlus reclama a les Administracions públiques mesures per igualar les oportunitats d’accés a l’habitatge de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
Llegeix aquí el nostre Decàleg de demandes.
Descarrega't la Infografia amb el decàleg de demandes.
QUÈ POTS FER TU?
> PARTICIPA
Suma’t a la campanya!
- Comparteix la campanya al teu Twitter, Facebook o Instagram i ajuda’ns a tenir més visibilitat.
- Fes servir el hashtag #DesigualtatPlus per denunciar i visibilitzar a les teves xarxes socials les vulneracions drets que patim les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
Mostrem al món la nostra #DesigualtatPlus i reclamem més igualtat!
> INFORMA'T
Subscriu-te al nostre butlletí.
QUÈ PODEM FER PER TU?
Si ets una persona amb discapacitat física i/o orgànica i també estàs patint vulneracions en el dret a l’habitatge:
- Contacta amb el nostre Servei d’Assessorament i consultes
- Participa en el nostre Grup de Treball de defensa del dret a l’habitatge i defensa col·lectivament el teu dret.
- Coneix i participa en l’informe Radar ECOM, l’informe anual de vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica que ens ajuda a fer accions d’incidència política per defensar la igualtat de drets, i participa en l'enquesta que fem anualment.
Si ets una entitat de l'àmbit de la discapacitat física i/o orgànica, suma't a la federació i troba un espai compartit de treball amb altres entitats i accedeix a diferents recursos associatius.