Campanya per la Infancia #JoVull Decidir i Participar

Sovint als infants i adolescents amb discapacitat no se’ls fa partícips de les decisions que els afecten, ni se’ls pregunta què volen fer ni què volen ser. Si bé aquesta és una problemàtica que també sovint pateixen en general els infants, en el cas dels infants i adolescents amb discapacitat encara s’agreuja més per la concepció proteccionista de la societat sobre el nen i la nena amb discapacitat, que el percep com algú a qui la seva discapacitat i indefensió el fa mereixedor d’una especial i constant protecció, i són terceres persones les qui acaben decidint sobre les seves vides, negant-los així el seu dret a l’autodeterminació.

El dret a decidir i el dret a participar és un dret fonamental per a tota persona i també per als infants amb discapacitat. Ells són les fonts més autoritzades d’informació sobre el que ells mateixos volen i la seva opinió és important per saber si les seves necessitats estan sent satisfetes i sobretot per fomentar el desenvolupament de les seves pròpies voluntats i els seus propis projectes de vida.

Aquesta mirada sobreprotectora i aquesta dificultat per poder decidir per si mateixes no afecta només als infants és quelcom que venen patint històricament les persones amb discapacitat, que sovint són concebudes pel seu entorn com a agents passius que necessiten assistència i no com a titulars de drets i capacitats.

Per tal que els infants d’avui puguin el dia de demà esdevenir adults amb projectes de vida propis és fonamental que ja des de petits els eduquem des de l’empoderament.

La campanya #JoVull Decidir i Participar clama perquè la veu dels infants sigui escoltada, i té l’objectiu de promoure un canvi en la mirada que la societat té vers la infància amb la discapacitat des d’aquesta concepció proteccionista (que posa el focus en la discapacitat) cap a una mirada social i de drets humans, que posi l’infant al centre i el percebi com a subjecte de drets, els mateixos drets que qualsevol altre nen i nena.

Manifest 

Llegeix aquí el Manifest pel dret a decidir i participar dels infants i adolescents amb discapacitat física i/o orgànica.

Curt documental #Jovull

A través de la història de dos infants, l'Ivan i en Bruno, aquest curt documental d'uns 17 minuts de durada clama per la igualtat de drets dels infants i els adolescents amb discapacitat, incidint especialment en la necessitat de fer un canvi de mirada vers ells, i en la importància d'educar-los des de l'empoderament per fomentar al màxim la seva autonomia personal així com de donar-los veu i fer-los partícips de les decisions que els afecten. Doncs això és la clau perquè arribin a l'edat adulta amb capacitat de decidir i fer el seu propi projecte de vida. 

El curt documental #JoVull apel·la també a la societat perquè s'eliminin les traves que dificulten als infants i adolescents amb discapacitat la participació en igualtat de condicions amb la resta d'infants i adolescents, especialment en aquells àmbits que els són propis: els espais de joc i les activitats de lleure, i l'escola. 

Les vides de l'Ivan i en Bruno són només dos exemples d'una realitat que afecta a Catalunya a més de 30.000 infants i adolescents. 

Suma’t a la campanya. Què pots fer tu?

Ajuda'ns a fer conèixer la campanya compartint als teus perfils de xarxes socials qualsevol dels materials que hem creat: l'spot, el curt documental i/o el manifest, i etiqueta les publicacions amb el hashtag #JoVull. 

Suports

Pel desenvolupament d’aquesta campanya s’ha contat amb la col·laboració de cinc entitats federades a la Federació ECOM: l’Associació Catalana de Fibrosi Quística, Associació de familiars i persones amb patologies de creixement (AFAPAC); Nexe Fundació; Fundació CorAvant; i Fundació ASPACE.

Ha estat possible també gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.

ECOM amb les famílies

 
Servei d'assessorament i orientació per a famílies amb infants i joves amb discapacitat física i/o orgànica.
 
Guia de suport a les famílies per a la defensa dels drets dels infants amb discapacitat física.