PREGUNTES FREQÜENTS (FAQ’s)

A partir de quin grau de discapacitat, pot el meu fill o filla accedir als serveis, programes i prestacions econòmiques destinats a cobrir les necessitats de les persones amb discapacitat?
És un requisit imprescindible acreditar un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
On i qui realitza el reconeixement de la discapacitat?
El reconeixement de la discapacitat és un tràmit burocràtic imprescindible per accedir a diversos drets, serveis, programes i prestacions adreçades a les persones amb discapacitat i que es porta a terme en els Centres d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD), que correspon a la persona per zona de residència i empadronament. La realitzen els equips multiprofessionals, que són els equips de valoració i orientació (EVO), formats per direcció, metge/essa, psicòleg/òloga, treballador/a social i personal administratiu. El reconeixement de la discapacitat està regulat pel Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre (BOE 26 de Gener de 2000), de procediment pel reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat.
Què haig de fer si la situació del meu fill o filla ha empitjorat o presenta noves patologies?
En aquestes situacions el que es pot fer és sol·licitar la revisió del grau de discapacitat. Trobeu el formulari per tramitar la revisió de la discapacitat, en el web del Departament de Drets Socials aquí.
Què és el barem de mobilitat reduïda?
El barem de mobilitat reduïda determina l’existència de dificultats per utilitzar transports col·lectius. Està regulat pel Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre (BOE 26 de Gener de 2000), de procediment pel reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat.
Puc demanar el reconeixement de la situació de dependència pel meu fill o filla menor d’edat?
Sí, perquè la situació de dependència pot donar-se a tots els cicles de vida d’una persona. Podeu tramitar la situació de dependència al vostre fill o filla, podent així accedir a les prestacions econòmiques i de serveis socials per millorar la seva qualitat de vida i que estan contemplades a la LAPAD (Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència).
Per a què serveix tramitar el reconeixement de la situació de dependència?
El reconeixement de la situació de dependència és un tràmit burocràtic necessari per accedir als serveis i prestacions econòmiques contemplades a la Llei 39/2006, del 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD).
On i qui realitza el reconeixement de la situació de dependència?
Les sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència les gestionen els Serveis de Valoració de Dependència (SEVAD). Quan el SEVAD rep la sol·licitud, un o una professional contacta amb la família per concertar una entrevista personal per valorar la situació de dependència del vostre fill o filla. Després de l’entrevista, la Comissió de Valoració es reuneix per estudiar el cas i emetre un informe amb la proposta de grau de dependència que rebreu al vostre domicili. Posteriorment des dels serveis socials del vostre municipi, es posaran en contacte amb vosaltres per elabora el PIA (Programa Individual d’Atenció) del vostre fill o filla.
Valoran's

Valora la guia de famílies

Hola!

T'agrairem que després d'haver fet la teva consulta a la guia, ens responguis aquesta breu enquesta.

I sobretot si vols comentar-nos quelcom més a millorar, també pots contactar-nos enviant un correu a acciosocial@ecom.cat.

La teva opinió és clau per a nosaltres!

VALORA LA GUIA