El Pilotari

'El Pilotari' és un conte creat per l’equip de voluntariat inclusiu d'ECOM, en col·laboració amb membres de l'entitat i amb l'assessorament de l'editorial Bira Biro. Amb més de cinquanta anys d'experiència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, ECOM segueix treballant per una societat més inclusiva. Aquest conte és una de les eines que utilitzem per sensibilitzar sobre les diferències que ens envolten.

‘El Pilotari’ s'ha creat amb la intenció d’adreçar-se a tots els públics per donar a conèixer el valor de la diferència i la riquesa que aporta la diversitat. Calen referents en la literatura infantil i juvenil que tractin la diversitat des d'una mirada no assistencialista i en igualtat de condicions. Per donar resposta a totes aquestes necessitats s’ha elaborat ‘El Pilotari’ amb la intenció d’arribar més enllà del col·lectiu de la discapacitat.

Amb mirada inclusiva

‘El Pilotari’ ha estat està concebut amb criteris d'accessibilitat universal, donant sentit així a un dels objectius més importants que defensa ECOM com és l’accessibilitat per a tothom. Des de la lletra utilitzada, el contrast de colors, la justificació dels textos i el color de les il·lustracions han sigut elements escollits rigorosament perquè el conte complexi amb aquests criteris. Els personatges també han estat creats i pensats per transmetre el valor de la inclusió a la societat: són diversos i tenen diverses necessitats de suport i aquestes diferències estan tractades sense distincions.

El conte també té en compte la inclusió més enllà de la defensa dels drets de les persones amb discapacitat i inclou la perspectiva de gènere de manera transversal en la història, de manera que la creació dels personatges ha estat pensada perquè es tracti la igualtat de gènere amb l'acceptació que desitjaríem a la societat en què vivim.

Contacontes d''El Pilotari'

Al canal de YouTube d'ECOM, podeu trobar el contacontes d''El Pilotari' (català) i 'El Pelotario' (castellà). Aquesta versió audiovisual està dissenyada per arribar a un públic més ampli, facilitant l'accés a tothom i permetent que es gaudeixi del conte des de casa o l'aula.

ECOMLAB: recursos per a una societat inclusiva

A l'ECOMLAB, el portal web per promoure una societat inclusiva a través de l'experimentació i el joc, 'El Pilotari' està disponible amb fitxes de recursos pedagògics pensades per reflexionar amb infants. Aquestes fitxes complementen el recurs audiovisual del contacontes oferint activitats i preguntes que ajuden a aprofundir en els valors de la diversitat, la inclusió i la no-discriminació. L’activitat fomenta la valoració de les diferències entre les persones i planteja preguntes reflexives sobre la diversitat. Les fitxes estan dissenyades per ser utilitzades a l’aula o en espais educatius i adaptades a diferents edats. 

Visiteu el recurs d''El Pilotari' a la pàgina web de l'ECOMLAB. 

On més es pot trobar ‘El Pilotari’?

’El Pilotari’ no està a la venda, però es pot trobar a la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, actualment hi ha més de 200 exemplars distribuïts entre les quatre províncies de Catalunya, i es troba publicat a planetadecontes.cat, la plataforma online de La Roda, la Fundació d’accions culturals i del lleure, des de la qual es troben contes de forma fàcil i accessible en llengua catalana.