L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat avui a la Federació ECOM la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, en un acte presidit per l’alcaldessa de la ciutat
Aquest reconeixement, que ha coincidit amb la celebració del 50è aniversari de la Federació, posa en valor la trajectòria duta a terme per la nostra entitat per aconseguir fer de Barcelona una ciutat més accessible i inclusiva
Aquesta tarda, ha tingut lloc l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona a la Federació ECOM, en un acte en el Saló de Cent del consistori barceloní, que ha estat presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.
El Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, celebrat el passat 23 de juny, va decidir per unanimitat atorgar a la Federació ECOM la Medalla d’Or al Mèrit Cívic en reconeixement de la nostra trajectòria en la lluita per aconseguir una ciutat més accessible i inclusiva per al col·lectiu de persones amb discapacitat física i/o orgànica. Aquest reconeixement ens ha estat concedit en l’any que la Federació ECOM hem celebrat el 50è aniversari des del nostre naixement.
L’alcaldessa de la ciutat ha estat l’encarregada de fer el lliurament de la medalla al nostre president, Antonio Guillén, que ha estat acompanyat en aquest acte per gairebé la totalitat dels membres que composen la Junta Directiva de la Federació ECOM i la gerent de l’entitat, Marta Obdulia. En l’acte han estat presents també membres de l’equip humà d’ECOM, de les entitats federades i d’altres organitzacions que ens han acompanyat al llarg de tots aquests anys de lluita pels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
Colau ha adreçat unes paraules al públic assistent per posar en valor els 50 anys de lluita de la Federació ECOM per aconseguir, com ha dit, “fer de Barcelona una ciutat més accessible, més inclusiva, més justa i més democràtica per a les persones amb discapacitat”. Una lluita que, com ha remarcat, “és present no només passat”. “Avui no només celebrem el reconeixement dels 50 anys mirant enrere, sinó que celebrem la lluita en el present i en el futur”, ha matisat.
La alcaldessa ha fet menció a la implicació de la Federació ECOM i al treball en xarxa amb altres entitats i ha agraït especialment la col·laboració sempre amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, actualment a través del servei d’assistència personal, de la xarxa d’inclusió laboral... I també ha posat en valor que “amb la feina que feu esteu contribuint a construir la Barcelona del futur. Perquè quan treballeu perquè les persones amb diversitat funcional i amb diverses capacitats puguin expressar la seva ciutadania plenament això fa que siguem millors com a ciutat”. “Aquest Ajuntament us ha de fer un doble reconeixement a la Federació ECOM, un per la lluita per la justícia, la democràcia, la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat però també un altre per la lluita per fer de Barcelona una ciutat millor, una ciutat que aprofiti tot el talent i totes les capacitats de tots els seus ciutadans i ciutadanes”.
L’acte ha comptat també amb la intervenció de Joaquim Bonaventura, exmembre de la Junta Directiva de la Federació ECOM (en representació de l’entitat federada MIFAS, de la qual en va ser vicepresident de 1994 a 2011), que ha escrit i llegit una glossa de l’entitat, on ha repassat els mèrits i la trajectòria de la federació, des d’una mirada molt personal i vivencial. Just abans d’aquesta lectura, que ha tingut lloc just abans de lliurament de la medalla, s’han projectat també quatre vídeos amb testimonis de persones amb discapacitat parlant sobre l’evolució dels drets del col·lectiu, un dels quals estava protagonitzat pel president de la federació, Antonio Guillén.
La glossa de Bonaventura, com ell ha explicat a l’inici de la intervenció, ha estat una reflexió entorn Barcelona, la discapacitat i la pròpia entitat, o sigui ECOM. “Tres conceptes diferents però que conviuen des de fa molt temps”, ha dit. En Quim, gironí de naixement, ha explicat el lligam que des de petit va tenir amb la ciutat de Barcelona, on havia de venir perquè Barcelona era la ciutat de referència i on es trobaven els metges i professionals que treballaven i estudiaven aquelles malalties minoritàries que no podien ser tractades en altres llocs de Catalunya ni de la resta de l’Estat. Una ciutat referent ja en aquell moment per qüestions mèdiques, i una ciutat referent també, com ha explicat, perquè va ser pionera en l’eliminació de barreres arquitectòniques en els seus carrers i espais públics, arrel segurament per ser l’epicentre de grans esdeveniments com la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics de 1992, fet que la situat en el mapa com a ciutat de referència en qüestions d’accessibilitat.
A la seva glossa Bonaventura ha evocat un record molt especial per la Maria José Vázquez, la qui va ser presidenta de la Federació ECOM fins a la seva mort sobtada el 2011 (i amb qui va coincidir a la Junta Directiva de la Federació), una dona d’empenta i una activista referent de la lluita pels drets de les persones amb discapacitat i per l’accessibilitat a la ciutat de Barcelona, que la fer mereixedora de la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona el 2005. Junt a la Maria José, Bonaventura ha recordat i mencionat altres persones vinculades a ECOM, com en Pedro Serra (que va presidir l’entitat durant més de 20 anys) i l’Antonio Guillén i en Josep Giralt, actuals president i vicepresident de la federació, que amb el seu esforç i sacrifici personal han fet créixer el projecte de la federació i han estat i són part dels canvis i millores en els drets del col·lectiu de persones amb discapacitat física i/o orgànica de la ciutat de Barcelona i de tota Catalunya en general. “Si Barcelona és capital, la gent d’ECOM és capital per la discapacitat. És l’epicentre de l’agrupament d’entitats que actuen per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, de la seva mobilitat, de la seva independència econòmica i social, i també de la cultural”, ha dit literalment.
La lectura d’aquesta glossa ha anat acompanyada d’una exposició de fotografies de diferents moments i persones que han conformat la història de la federació.
La darrera de les intervencions de l’acte ha estat la del president de la Federació ECOM, Antonio Guillén, qui ha destacat que aquest reconeixement amb la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona és per a totes les persones que conformen avui a la federació però també per totes que aquelles que n’han format part al llarg de tota la història de l’entitat i que han participat dels canvis que s’han impulsat. Guillen ha remarcat que “tot i encara queda molt per fer, ens hem de sentir orgulloses perquè l’activisme de la nostra entitat, la Federació ECOM i les entitats que la composen, i de les persones amb discapacitat física i/o orgànica de la ciutat de Barcelona han ajudat a impulsar i configurar una ciutat que és actualment una de les més accessibles del món, i una referent a nivell europeu”.
Com a tancament de l’acte, s’ha fet la projecció del vídeo de celebració del 50è aniversari d’ECOM, protagonitzat pel nostre equip humà i per les nostres entitats federades, al ritme de la cançó ‘Brindo por tí’, de Macaco.
Per part de l’Ajuntament han estat presents en aquest acte diferents regidors i regidores de l’Ajuntament, i representants dels diferents grups municipals, així com també el gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona, Jordi Tudela, i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro.
Finalitzat l’acte, els presents han gaudit d’un refrigeri a la Galeria Gòtica de l’Ajuntament.
Des d’aquest enllaç podeu veure la gravació de l’acte (inici acte a partir del minut 12.46).