ECOM traslladem les nostres preocupacions i propostes en l'àmbit de la discapacitat als grups polítics municipals de Barcelona

En la primera sessió, que s'ha celebrat aquest matí, ens hem reunit amb el Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya de l'Ajuntament de Barcelona i hi ha estat present el seu president, l'Ernest Maragall, la representant del grup, la Montse Benedí Alltel, i l'assessora del grup, l'Anna Salvador Alonso.

ECOM, com a entitat que defensem els drets de les persones amb discapacitat, traslladarem les nostres preocupacions en l'àmbit de la discapacitat a la ciutat de Barcelona als grups que conformen la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, durant aquest any –ja que, aquest any es compleixen dos anys de l'inici de la legislatura-. Així mateix, també els farem arribar les nostres propostes per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física i/o orgànica en diversos àmbits com l'accessibilitat, l'habitatge, la vida independent, l'educació inclusiva, la inserció laboral, la sensibilització, entre d'altres.

En aquesta primera reunió que hem organitzat avui, el president d'ECOM, Antonio Guillén, ha traslladat als membres del Grup Municipal d'ERC que hi ha "temes encallats per les crisis econòmiques que han fet que els avenços no hagin estat els que hauríem volgut". Tanmateix, ha destacat que és urgent destacar aquests àmbits, entre ells l'assistència personal, la inserció laboral, l'accessibilitat en els barris més muntanyosos de la ciutat, que s'ha de tornar a posar sobre la taula per continuar avançant i millorar la vida de les persones amb discapacitat.

Davant els problemes que ha traslladat ECOM, els membres del Grup Municipal d'ERC s'han compromès a estudiar-los i s'han mostrat oberts a les propostes que l'entitat ha posat sobre la taula durant la reunió, i també han mostrat la intenció de continuar treballant amb l'entitat per millorar les polítiques públiques d'àmbit municipal.

Per a Antonio Guillén, un dels aspectes més importants a incorporar a la ciutat és la transversalitat de les polítiques de discapacitat a l'Ajuntament de Barcelona. Segons el president d'ECOM, tots els instituts de l'Ajuntament de Barcelona, així com totes les regidories haurien de tenir incorporada la "perspectiva de la discapacitat", que no hauria de dependre únicament de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. En aquest àmbit, el president del Grup Municipal d'ERC, l'Ernest Maragall, s'ha mostrat disposat a estudiar aquesta proposta d'ECOM i ha assegurat que “ens posarem a fons amb aquestes qüestions”.

Una altra de les preocupacions que hem traslladat des de l'entitat és la llista d'espera que hi ha a la ciutat per poder accedir al Servei d'Assistència Personal d'ECOM, que es cogestiona juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, des de fa més de 13 anys. La gerent d'ECOM, la Marta Obdúlia, ha alertat de la problemàtica que suposa el fet que de vegades la institucionalització de les persones és l'única opció; és a dir, les persones amb discapacitat que necessiten un suport de tercera persona de vegades per obtenir aquest suport no tenen més opció que entrar en una residència. Obdúlia ha afirmat que "les residències han d'existir, però no poden ser l'única opció" i, segons la gerent de l'entitat, per aquest motiu és tan important reduir la llista d'espera de les persones que volen accedir a aquests serveis, una llista que comprèn persones que fa anys que estan a l'espera.

L'accessibilitat a l'habitatge també és una de les preocupacions principals de l'entitat, tal com ha manifestat la Marta Obdúlia, que ha afegit que subvencions com La meva llar, "s'haurien de mantenir" perquè ajuden a les persones a fer més accessible el seu habitatge. En aquest sentit, una altra de les problemàtiques que ha manifestat la responsable de l'Àrea de Defensa de Drets, l'Inma Gómez, és l'accessibilitat de les zones comunes als edificis d'habitatges, i ha afirmat que "la conscienciació i la sensibilització és essencial". A més, tal com ha afirmat Gómez, a aquesta problemàtica s'afegeix el fet que, tot i que està prohibit "es continua fent obra nova que no compleix els requisits d'accessibilitat".