ECOM presenta la primera edició de l'Informe Radar ECOM

ECOM ha presentat en línia aquest dilluns 5 de juliol la primera edició de l'Informe Radar ECOM, una publicació que hem elaborat des de l'entitat sobre les vulneracions de drets que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica que hem atès el 2020. Aquest informe neix amb la intenció de tenir una edició anual i coincideix amb la celebració del 50è aniversari de la Federació ECOM.

El president d'ECOM, Antonio Guillén, ha remarcat en la presentació que aquest informe s'emmarca en un any en què la pandèmia de la Covid-19 "ha provocat un context d'emergència que ha posat en evidència la manca de recursos, especialment els d'aquells col·lectius més vulnerables, com és el cas del de les persones amb discapacitat física i/o orgànica". Davant d'aquesta situació, l'informe destaca que durant la pandèmia, el col·lectiu ha quedat invisibilitzat, ja que les actuacions per la gestió de la Covid-19 no han tingut en compte aquestes persones.

En aquest sentit, el regidor d'Infància, Joventut, Gent Gran i Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha admès que "moltes de les vulneracions de drets venen de l'administració pública" i, per tant, l'informe presentat avui "és important per veure on hem fallat i què queda per fer".

Tanmateix, un dels aspectes que ha destacat la responsable de l'Àrea de Defensa dels Drets d'ECOM, la Inma Gómez, és que "un dels principals problemes és la infradenúncia, que invisibilitza les vulneracions que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica". És per això que, tal com ha afegit Gómez, "hem d'avançar encara molt en el coneixement dels mateixos drets i perdre la por a denunciar. Si no visibilitzem les injustícies ens costarà molt més defensar i reivindicar els nostres drets".

En la presentació, la secretària d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras, ha expressat el compromís del nou Govern per continuar treballant pels drets de les persones amb discapacitat i, alhora, reprendre el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat i aprovar el decret de l'assistència personal.

En l'acte també han intervingut dos dels testimonis que han participat en l'informe; en Xavier Duacastilla, que ha fet palesa la dificultats a l'hora de trobar un habitatge digne, accessible i assequible, a través de l'explicació de la seva experiència; i la Maria Girbau, que ha explicat algunes de les discriminacions que ha patit a causa del fet que les restriccions per la Covid-19 no hagin tingut en compte les persones amb discapacitat física i/o orgànica.

L'informe RADAR ECOM posa de manifest que el dret al treball i el dret a l'habitatge són els drets més vulnerats a les persones amb discapacitat física i/o orgànica

Segons aquest informe, les vulneracions de drets en l'àmbit laboral i en l'àmbit de l'habitatge, han concentrat el nombre més gran de consultes rebudes a ECOM durant el 2020, tal com hem destacat en el comunicat de premsa que hem emès en relació a l’informe.

RADAR ECOM té per objectiu convertir-se en una publicació anual a través de la qual visibilitzar i denunciar les vulneracions de drets que pateixen les persones amb discapacitat física que atenem a l'entitat i aquesta primera edició coincideix amb el 50è aniversari que celebrem enguany a la Federació.

El dret al treball de les persones amb discapacitat física i/o orgànica ja era un dret vulnerat abans de la Covid-19, tal com explica el comunicat. Tanmateix, amb la pandèmia la destrucció de llocs de treball ha afectat a tota la població i, a les persones en situació de vulnerabilitat com són les persones amb discapacitat física i/o orgànica, encara més. Les consultes relacionades amb les irregularitats en la tramitació d'ERTOs o EROs han estat un 23 %, les relacionades les incompatibilitats entre prestacions un 23 % i les que feien referència a incompliments dels drets laborals un 18 %.

Pel que fa al dret a l'habitatge, aquest ha estat el segon àmbit sobre el qual hem rebut més consultes a l'entitat, un 20 %, i és que des de l'entitat s'ha detectat un important nombre de casos de persones amb discapacitat que s'han trobat en risc d'exclusió residencial o que estaven sotmeses a un risc imminent de pèrdua de l'habitatge, tal com ha posat de manifest ECOM en el comunicat de premsa. D'altra banda, l'informe també mostra un augment en les consultes sobre problemàtiques a les comunitats de veïns per poder dur a terme millores d'accessibilitat, ja que un 58 % de les consultes sobre el dret a l'habitatge han estat en referència a aquest àmbit.

Tant l'acte de presentació com l'informe ja estan disponibles. Trobareu el vídeo de presentació al nostre canal de YouTube i l'Informe RADAR ECOM 2020 accessible al nostre web.