ECOM engega un espai de reflexió sobre els drets humans en relació a les persones amb discapacitat física, sota el nom de “Els drets a debat”

L’OBJECTIU D’AQUESTA INICIATIVA ÉS PROMOURE PERIÒDICAMENT DEBATS PARTICIPATIUS AL VOLTANT DELS DRETS DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT, ESPECIALMENT AQUELLS QUE S’ESTAN VULNERANT, PER TAL DE CERCAR SOLUCIONS CONJUNTES QUE AFAVOREIXIN UN EXERCICI EFECTIU DELS DRETS RECONEGUTS.
Aquest mes de desembre, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat –que se celebra el 3 de desembre– i del Dia Internacional dels Drets Humans –que és el 10 de desembre– , ECOM posarà en marxa un nou espai de debat sobre els drets humans en relació a les persones amb discapacitat física sota el títol “Els drets a debat”, en què es convidarà a participar als diferents agents implicats en la defensa dels drets del col·lectiu: les pròpies persones amb discapacitat, professionals, Administracions Públiques, etc. Aquest espai s’ha concebut amb la voluntat de periòdicament organitzar debats participatius, en petit format i amb la participació de dues persones expertes o coneixedores de les matèries que s’hi tractin– per reflexionar sobre els drets de les persones amb discapacitat física, especialment aquells que malgrat estar reconeguts són vulnerats i no es poden exercir en igualtat de condicions. La finalitat és reflexionar i pensar conjuntament possibles solucions i mesures, així com promoure la implicació real de tots els agents implicats, per a què aquests drets es puguin arribar a fer efectius i les persones amb discapacitat física puguin viure dins la comunitat en igualtat de condicions i oportunitats a la resta de la ciutadania, tal com estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.

El primer debat, que tindrà lloc el 4 de desembre sota el títol “Tenim drets, tenim obligacions!”, vol ser un punt de partida en la reflexió sobre els drets que ECOM posa en marxa, per això la discussió girarà entorn el concepte del dret en general, i del fet que si bé totes les persones tenim uns drets reconeguts que s’han de respectar, també tenim unes obligacions que hem de complir, i que tant els drets com les obligacions són necessàries per viure en societat i per conviure bé amb els altres. Per reflexionar sobre això ECOM ha convidat a Josefa García, advocada laboralista i experta en discapacitat, a més de representant del Consell General d’Advocacia Espanyola en el fòrum justícia i discapacitat; i a David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, que és també professor titular de Dret Internacional Públic, a la Universitat de Barcelona. Està previst que la seva intervenció duri al voltant d’una hora per poder obrir un debat ampli amb el públic assistent, també d’una hora de durada aproximadament.

La segona discussió que ECOM promourà dins aquest nou espai de debat, el pròxim 16 de desembre, girarà entorn la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat, que des de la seva aprovació el 2006 és el marc de referència amb què actuem tots els agents implicats en l’atenció i la defensa dels drets d’aquest col·lectiu. Aquest segon debat, sota el títol “La Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat. L’apliquem en el dia a dia?”, vol promoure la reflexió sobre quin és el grau de coneixement que tenim d’aquesta convenció però sobretot quina aplicació n’estem fent en el nostre dia a dia, en especial les entitats socials del sector i les administracions públiques. Per fer-ho ECOM ha convidat Ana Peláez, membre del Comitè de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de 2009 a 2016, i que compta també amb una reconeguda trajectòria dins el sector associatiu, dins de l’ONCE, el CERMI i CERMI Mujeres. L’acompanyarà en el debat, Ramon Lamiel, gerent de l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat de Barcelona, donat que l’Ajuntament de Barcelona va dur a terme el 2011 una iniciativa pionera com va ser fer un diagnòstic de l’aplicació a Barcelona d’allò que estableix la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, del qual se’n va fer un informe. Aquesta iniciativa esdevé un exemple de com aplicar la convenció en les polítiques públiques municipals.