ECOM apropa a les persones usuàries del seu Servei d’Inclusió Laboral les innovacions que les empreses estan duent a terme en els processos de selecció de personal

Ho va fer a través d’un taller formatiu, gràcies a la participació d’empreses col·laboradores del SIL, i amb l’objectiu de millorar la capacitació de les persones usuàries a l’hora d’afrontar processos de selecció per aconseguir una feina. ECOM va aprofitar aquesta sessió per reivindicar que en la innovació d’aquests processos es tingui en compte la inclusió i la diversitat.

El passat dijous, 14 d’octubre, el Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM, va organitzar un taller formatiu online sobre ‘Innovació en els processos de selecció', on van participar diverses empreses col·laboradores del SILECOM, amb la finalitat de donar a conèixer les noves maneres de fer selecció del personal que estan utilitzant actualment les empreses.

L’objectiu de la sessió era capacitar les persones usuàries del nostre SIL de cara a afrontar processos de selecció per accedir a una feina, així com promoure aquest coneixement entre les organitzacions que tenen serveis d’inclusió per a col·lectius en risc d’exclusió social i altres organismes interessats. Durant la sessió, ECOM va reivindicar també la necessitat que tots aquests processos tinguin en compte la diversitat per garantir que siguin accessible per a tothom. 

L’acte va tenir molt bona acollida, on hi van assistir més de 90 participants, les quals van poder conèixer de primera mà algunes de les noves estratègies en els processos de selecció, i van tenir l’oportunitat de compartir experiències i dubtes sobre aquestes innovacions de cara a donar resposta a diversitat de persones que constituïm la societat, entre les que estem persones amb diverses discapacitats.

Entre els mètodes més punters en aquests processos, s’hi troben: la gamificació, escape rooms, realitat virtual, entrevistes inverses, etc. 

En aquest taller formatiu, 4 empreses de diferents sectors, que col·laboren amb el Servei d'Inclusió Laboral d'ECOM, van posar de manifest els aspectes innovadors que han incorporat en els seus processos d'inclusió de personal així com en les seves empreses clients. 

L’esdeveniment va començar amb el director de Psicosoft, Jordi Bastús, que va explicar com la gamificació i la realitat virtual poden ajudar a veure les habilitats de treball en equip d'una persona. 

Després, va parlar el director d’oficina a l’empresa Temps, Cesar Fandiño, que va explicar l’scape room que ells proposen, on hi destaquen el treball de coordinació i la bona gestió de les prioritats com a requisits per acabar amb èxit les proves. 

Seguidament, la responsable d’aliances a la Fundació Nosomosinvisibles, Sandra Berrocal, va posar sobre la taula la importància dels valors. La responsable va mostrar un joc de cartes on la persona havia d’escollir 5 valors d’entre 50 per definir el que és més primordial. Gràcies a aquesta tècnica es pot identificar millor a les persones que estan més alineades amb els valors de l’empresa que està fent el procés de selecció.

Per finalitzar, una de les responsable en Talent Acquisition a l’empresa Factorial, Jennifer Seguel, entre d’altres tècniques que utilitzen, ens ha explicat que fan entrevistes inverses com a recurs. Una tècnica que consisteix en què la persona entrevistada sigui qui condueixi l’entrevista. Una prova, segons Seguel, que ajuda a conèixer millor les qualitats de la persona i les seves reaccions. 

Totes aquestes metodologies ens porten cap a un model de selecció basat en les competències i posant en valor els objectius més estratègics de l’organització de cara a la gestió del talent. Es va evidenciar la importància de les persones com a motor principal dins de les organitzacions. En aquest sentit, des d’ECOM es va remarcar que aquestes metodologies innovadores així com les que puguin posar-se en marxa, no han de deixar a ningú enrere. Cal garantir, doncs, l’accessibilitat universal així com el respecte i la representativitat de la diversitat de les persones per avançar en la construcció d’una societat inclusiva. 

Des del SIL portem 29 anys acompanyament a les persones amb discapacitat física i/o orgànica, per tal que puguin exercir el seu dret al treball. A més, assessorem a les empreses per tal d’incorporar el talent de les persones amb discapacitat per fer de l’entorn laboral un espai divers i inclusiu alineat amb el compromís compartit amb l’Agenda 2030.