Es constitueix una Mesa unitària en defensa del sector social i d’atenció a les persones a Catalunya

ECOM, COM A MEMBRES DE LA CONFEDERACIÓ I DE LA TAULA D’ENTITATS DEL TERCER SECTOR, DONEM SUPORT A LA MESA I A LA REIVINDICACIÓ QUE ENCAPÇALA PER EXIGIR MESURES IMMEDIATES QUE ACABIN AMB L’INFRAFINANÇAMENT CRÒNIC DEL SECTOR

Davant la situació d’infrafinançament crònic que afecta l’àmbit del sector social i d’atenció a les persones a Catalunya, sindicats, patronals, Tercer Sector i col·legis professionals s’han unit creant una Mesa unitària en defensa d’aquest sector per tal de denunciar amb major contundència la situació crítica en què es troba, i per exigir al Govern una inversió adequada, que es reflecteixi ja en els pressupostos de 2020, per donar una resposta de qualitat als col·lectius més vulnerables i, alhora, assegurar unes condicions de treball dignes als professionals.

Entre les entitats que encapçalen la mesa s’hi troben La Confederació i La Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya (de les quals ECOM formem part), acompanyades de ACELLEC, ACRA, ASADE, CEESC, TSCAT, COPEC, CCOO, La Unió, UGT i UPIMIR.

La manca de respostes i solucions per part del Govern de la Generalitat de Catalunya per revertir la situació de retrocés arran de la crisi iniciada el 2008 han induït a la constitució d’aquesta Mesa unitària, que neix amb l’objectiu de reclamar unes polítiques públiques que assegurin “la cobertura dels drets socials, la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals dels professionals”.

El sector es troba en una situació crítica davant la qual es demana passar del 0,5% del PIB actual d’inversió mitjana al 2%, que inverteixen els països en el nostre entorn, per donar una resposta de qualitat als col·lectius més vulnerables i, alhora, assegurar unes condicions de treball dignes pels professionals. Alhora també es reclama que se situï “el sector social i d’atenció a les persones com a pilar fonamental –i estratègic– de l’Estat del Benestar, al costat de salut i educació”, tal com diu el manifest fundacional de la Mesa.

També s’ha de tenir en compte la necessitat de millora de les condicions laborals dels professionals del sector, dels quals un 75% en són dones. En aquest sentit, les meses de negociació col·lectiva del sector no volen permetre cap salari per sota dels 14.000€ i, al mateix temps, aposten per avançar cap a l’equiparació de condicions laborals de tots els professionals del sector.

D’entre les mesures que es demanen, fan referència a la Llei de Dependència, la Renda Garantida de Ciutadania, l’actualització de l’IRSC, l’habitatge social, el Pacte Nacional per la Interculturalitat, l’Agència Catalana de Protecció Social, la Llei de drets i oportunitats en la infància i l’adolescència, el suport a les famílies i les mesures per erradicar la violència masclista.