ELECCIONS CATALUNYA 12M. Demandes d’ECOM al futur Govern de Catalunya per avançar en la garantia dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica de Catalunya

Com sempre fem davant qualsevol comici electoral, davant la convocatòria d’eleccions del proper 12 de maig, ECOM hem llistat un seguit de demandes per fer-les arribar als partits polítics que opten a governar la Generalitat de Catalunya els propers quatre anys per tal que les tinguin en compte en els seus programes de govern i mirar així d’afavorir que les seves polítiques ajudin a fer efectius els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica de Catalunya en igualtat d’oportunitats. 

En total hem llistat una seixantena de demandes, classificades per demandes transversals i per àmbits específics, i hem elaborat un decàleg on destaquem les deu demandes que considerem que caldria prioritzar i tenir més en compte.

Aquest document l’enviarem a les principals formacions polítiques que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig i durant les properes setmanes ens anirem reunint amb els diferents partits per poder-los presentar les demandes personalment i conversar sobre la necessitat de fer polítiques que afavoreixin la inclusió en igualtat d’oportunitats per a les més 350.000 persones amb discapacitat física i/o orgànica que viuen a Catalunya.

Podeu descarregar-vos el document de demandes aquí: 

Demandes Eleccions Parlament de Catalunya 2024. 

 

Decàleg de demandes prioritàries

  1. Aprovar el Decret que ha de regular l’assistència personal a Catalunya, de manera que pugui garantir el dret a la vida independent de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
  2. Revisar el model d’atenció a les persones amb discapacitat per promoure un model d’atenció comunitària centrada en la persona, tot duent a terme una redefinició general de la Cartera de Serveis Socials. Paral·lelament, cal prioritzar la revisió del model residencial i també avançar en la concreció i creació del model de Vida Independent i en la comunitat.
  3. Garantir el bon desenvolupament del Decret 209/2023, que aprova el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que desplega la Llei d’Accessibilitat, per garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitat i no discriminació de les persones amb discapacitat en tots els àmbits; al Territori (promovent l’elaboració dels Plans d’Accessibilitat Municipal) a l’Edificació (desplegant els procediments i terminis perquè els edificis residencials existents siguin accessibles, així com el teixit comercial existent també sigui accessible), als Mitjans de Transport (garantint el dret a la mobilitat a tots els mitjans de transport) i als Productes i Serveis (garantint la interacció i l’ús on la comunicació és transversal i molt important).
  4. Fer efectiva la implementació i el complet desenvolupament del Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, incrementant el pressupost destinat al seu desplegament i comptant amb la participació de tots els agents de la comunitat educativa i les entitats de persones amb discapacitat.
  5. Revisar el model d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat física i/o orgànica per afavorir la creació de llocs de treball de qualitat i de diferents nivells de qualificació, i assegurar-ne el manteniment amb un finançament adequat i suficient.
  6. Avançar definitivament en la construcció d’un model d’atenció integrada social i sanitària a Catalunya -concretant el treball que s’ha anat fent sobre aquesta matèria en els darrers anys i comptant amb la participació del Tercer Sector Social-, per poder-lo implantar.
  7. Aprovar un Pla Nacional de l’Habitatge a Catalunya, consensuat amb els diferents agents socials, que permeti avançar també en la garantia del dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, preveient un augment dels ajuts econòmics i subvencions per a la supressió de barreres arquitectòniques, i per a l’accés a productes de suport i a la domòtica, com a eina fonamental per promoure l’autonomia personal.
  8. Vetllar perquè les persones amb discapacitat física i/o orgànica no quedin excloses de la transformació digital que està vivint la nostra societat en tots els àmbits, tot assegurant que tot el que és digital és accessible, assequible i contempla la diversitat humana; i garantir com un dret fonamental l’accés a internet per a totes les persones, en igualtat de condicions.
  9. Introduir les matèries d'accessibilitat i igualtat d'oportunitats a tots els graus universitaris i formacions professionals per tal de promoure i avançar en el disseny universal.
  10. Augmentar la inversió per a la xarxa de serveis socials i revertir l’infrafinançament crònic dels serveis d’atenció a les persones amb discapacitat física i/o orgànica que presten les entitats (incrementant les tarifes dels mòduls, la dotació de recursos...); i treballar, conjuntament amb les entitats representatives del sector per garantir l’acció concertada com a línia prioritària de relació entre l’administració i el Tercer Sector Social.