ECOM s’adhereix al manifest promogut per l'Institut Català de les Dones, juntament amb altres institucions, en motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

En motiu de la commemoració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, la Generalitat de Catalunya, juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya han consensuat un manifest per sensibilitzar vers aquesta problemàtica i avançar en el seu abordatge. ECOM ens hem adherit a aquest manifest per sumar-nos a la crida que fan d’un compromís unitari de la societat i les administracions per a garantir la vida digna de les dones i les nenes, un col·lectiu on volem recordar que també estan incloses les dones i nenes amb discapacitat física, així com posar de relleu l’especial vulnerabilitat d’aquestes davant la violència i els abusos.

Com no podia ser d’altra manera, tenint en compte l’increment de les violències vers les dones que hem viscut des de l’inici de la pandèmia de la COVID19, el manifest d’enguany posa focus a com el confinament i l’aïllament han portat a un increment de la violència psicològica, en un context en què les dones han reduït la xarxa social i l’activitat habitual per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball. I també com, per la crisi social i econòmica que ha generat la crisi sanitària, s’han produït situacions d’assetjament sexual a canvi de recursos econòmic o allotjament quan les dones han tingut pèrdua d’ingressos i, per tant, dificultats econòmiques per seguir endavant. També parla de l’increment que s’ha donat de les violències en línia en aquest món virtual en què ens hem vist submergits com a societat, i com les ciberviolències (com ara el control o l’assetjament a través d’aplicacions i xarxes social o el sexpreading) han pres rellevància en la situació de confinament i han permès als agressors controlar i assetjar les seves víctimes, dones, joves i nenes, sense necessitat de conviure amb elles.

Per tot això, i per la cruesa de la realitat, el missatge central que llença el manifest és que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Per això fa una crida a “enfortir l’estratègia i el compromís comú per eradicar totes les formes de violència masclista”, una crida a la que ECOM ens sumem.

Juntament amb el manifest, aquest conjunt d’institucions que han promogut el manifest convoquen a tota la ciutadania el proper dia 25 de novembre a fer, a les 12.00 h. del migdia, un minut de silenci en els espais que la situació de pandèmia permeti.

Podeu llegir el manifest sencer aquí.