Servei Municipal d’Assistència Personal (Ajuntament de Barcelona)

L'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) gestiona el Servei d’Assistència Personal de Barcelona, que forma part del Catàleg de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. 

El propòsit d’aquest recurs és complementar la prestació econòmica d’assistència personal de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD). Busca que la persona amb discapacitat i en situació de dependència disposi d’un servei d’assistència personal amb el total d’hores que li calguin apropant-se d’aquesta forma més a un projecte de vida independent.

El SAP de Barcelona també compta amb dues formes de contractació de l’assistent/a personal, sereu la família i l’infant o jove qui escolliu la manera de gestionar el servei:

  • Contractar a l’assistent/a personal a través d’una entitat o empresa acreditada.

  • Contractació directa de l’assistent/a persona, que haurà d’estar donat d’alta al Règim d’Autònoms de la Seguretat Socials.

 

Requisits d’accés

  • Hi pot accedir una persona de qualsevol edat (menors d’edat també).

  • Tenir reconeixement de grau de discapacitat igual o superior al 33%.

  • Tenir reconeixement de qualsevol grau de dependència (grau I, II o III).

  • Ser una persona empadronada a Barcelona, amb una antiguitat mínima d’un any.

  • Si el vostre fill o fill té una edat d’entre 0 a 17 anys i encara no té el certificat de discapacitat serà vàlid un informe expedit per un Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), Centre de Salut Mental InfantoJuvenil (CSMIJ) o l’Equip Educatiu d’Atenció a les Especials Necessitats de l’IMEB, que expliqui quins són els seus dèficits i que especifiqui que tenen caràcter permanent i no transitori malgrat pugui haver una millora de la simptomatologia.

  • Si el vostre fill o filla té una edat d’entre 0 a 17 anys i encara no té reconeguda la situació de dependència serà vàlid un informe expedit per un Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), Centre de Salut Mental InfantoJuvenil (CSMIJ) o l’Equip Educatiu d’Atenció a les Especials Necessitats de l’IMEB, que expliqui quins són els seus dèficits i que especifiqui que tenen caràcter permanent i no transitori malgrat pugui haver una millora de la simptomatologia. En aquest cas s’assigna a l’infant o jove per defecte el Grau I.

Tot i complir amb els requisits, l'accés al SAP no es fa de forma automàtica, ja que és un servei amb un pressupost determinat i amb un nombre de places assignades. Però existeix una llista d’espera que té una mitjana de temps d’espera de dos anys per poder beneficiar-se del servei. Això sí, un dels criteris de priorització per accedir el servei és ser infant o adolescent.

Per ampliar la informació sobre el SAP Barcelona o tramitar el servei, entreu aquí.