Parcs Infantils

Un dels aspectes que recull l’article 30 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, és el dret a la participació en les activitats recreatives. És molt important que els espais de joc estiguin pensats per a tothom, siguin accessibles i inclusius. Aquest tema és encara una assignatura pendent, ja que no hi ha una àmplia xarxa de parcs infantils adaptats o inclusius. Per això és important que les famílies reivindiqueu aquesta necessitat, perquè no sempre és la discapacitat la que limita, sinó les barreres i traves que hi ha  a l’entorn.

Volem destacar que hi ha processos de participació que faciliten que les famílies pugueu exposar les vostres necessitats i la dels vostres fills i filles, aportant idees i propostes. És d’aquesta forma com es podran crear espais de joc respectuosos amb la diversitat. Per això és molt important que les famílies us involucreu en aquest tipus d’iniciatives, perquè és així com es podran aconseguir millores en l’exercici dels drets dels vostres fills i filles. 

  • Una de les iniciatives que s’ha portat a terme per abordar aquest tema i que ha facilitat la participació de les famílies, ha estat el treball que ha realitzat la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) elaborant un document que recull recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives. Podeu consultar aquest document aquí

  • Aquest any 2020, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), contractarà a persones amb discapacitat i trastorn mental per col·laborar en la revisió de l’accessibilitat de les àrees de joc infantil de la ciutat de Barcelona. Es vol elaborar un mapa i una base de dades de l’estat de l’accessibilitat dels espais de joc infantil, que inclou parcs i zones verdes, àrees de joc infantil, places, etc.

  • Des de l’Institut Infància i Adolescència estan treballant juntament amb l’Ajuntament de Barcelona en el “Pla del joc a l’espai públic amb horitzó 2030”. L'objectiu d’aquest pla és passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. Busca millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic pels seus amplis beneficis tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària. Un dels criteris que es té en compte en aquest pla és la inclusió dels nens i nenes amb discapacitat. + info

  • El portal totnens ha desenvolupat un llistat de parcs infantils inclusius a Catalunya. Accediu i consulteu el llistat aquí.