ECOM i DINCAT demanen més protecció per a les persones amb discapacitat i més suport a les entitats per la pandèmia
Davant la situació generada per la pandèmia de la COVID-19 i la declaració del Departament de Treball, Afers Socials i Família en què confirmaven que només podran abastir els centres residencials amb material de protecció, ECOM i DINCAT demanen que es reforci la protecció per a les persones amb discapacitat
Les dues principals organitzacions de la discapacitat a Catalunya, ECOM i DINCAT, reclamen, en un comunicat de premsa conjunt, que s’abasteixi d’EPIs i tests de detecció ràpida tant als serveis residencials com als serveis d’atenció domiciliària per a les persones amb discapacitat. Ja que, tal com afirmen al document, “totes les persones tenen dret a la salut i no se’ls pot donar un tracte desigual”.
Les entitats alerten que les condicions en què s’està prestant l’atenció a les persones amb discapacitat es poden qualificar “d’inseguretat sanitària”, en especial en l’atenció domiciliària en què, o bé no s’utilitza material, o bé el material que s’utilitza no està homologat. També preocupa que no s’està prioritzant l’atenció sanitària i social de les persones amb discapacitat quan aquest és “un col·lectiu especialment vulnerable” i, davant d’un possible col·lapse, es mostren especialment amoïnats pel fet que es pugui arribar a discriminar algú per raó de la seva discapacitat.
D’altra banda, tal com afirmen en el comunicat, les entitats estan “ofegades econòmicament per un infrafinançament crònic per part de l’Administració des de fa deu anys”, amb la qual cosa “no estan en condicions d’assumir més costos econòmics”. És per aquest motiu, que reclamen el suport de l’Administració Pública, per tal de fer front a la pandèmia tant en l’àmbit econòmic, com en l’àmbit sanitari per garantir la salut dels professionals i de les persones que atenen.
Davant d’aquesta situació, ECOM i DINCAT sol·liciten al Govern que es comenci a articular un pla de xoc per minimitzar aquest impacte en les entitats del sector i en les persones amb discapacitat i mostren la seva queixa per la retallada del govern espanyol de 215 milions d’euros del fons que rep la Generalitat, pel que fa a polítiques actives d’ocupació i l’insten a rectificar.