28M, eleccions municipals a Catalunya. Coneix les propostes d’ECOM per a unes polítiques municipals inclusives

ECOM hem llistat més d’un centenar de propostes que farem arribar als partits polítics amb l’objectiu que puguin esdevenir una guia per als equips de govern que estiguin al front dels ajuntaments catalans durant el mandat municipal 2023-2027 per implementar una polítiques municipals inclusives, que permetin avançar en la garantia dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica a tots els pobles i ciutats de Catalunya. 

Amb motiu de les eleccions municipals del 28 de maig a Catalunya, a través de les quals la ciutadania escollirem les representants polítiques que volem que dirigeixin els ajuntaments catalans durant el període 2023-2027, ECOM, com a representant de les persones amb discapacitat física i/o orgànica i de gairebé un centenar d’entitats de tot el territori català, hem elaborat un document de propostes per a les polítiques municipals, que van dirigides a millorar la igualtat de drets i oportunitats de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.  

El nostre desig és que aquesta publicació pugui esdevenir una guia per als equips de govern que surtin escollits en l’exercici del seu mandat, i que en els propers quatre anys puguem avançar en la garantia de l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica a totes els pobles i ciutats de Catalunya, un col·lectiu que actualment representem el 4% de la població catalana.  

Les propostes que fem, que són més d’un centenar, estan endreçades d’acord els següents àmbits: dret a l’accessibilitat; dret a la mobilitat i el transport; dret a l’habitatge; dret a viure de forma independent i a ser inclòs en la comunitat; dret al treball; dret a la salut; dret al lleure, a la cultura i a l’esport; igualtat de gènere i interseccionalitat; inclusió social; defensa dels drets; serveis socials bàsics; participació ciutadana; i col·laboració amb el Tercer Sector Social. Al final del document, hem fet una selecció de les que considerem que són les 15 propostes prioritàries de totes les que suggerim.  

En concret hem elaborat dos documents, un de general, amb propostes per a tots els municipis catalans, i un altre d’específic, per a la ciutat de Barcelona.  

Podeu descarregar-vos els documents aquí: 

Propostes per a unes polítiques municipals inclusives.  

Propostes per a unes polítiques municipals inclusives a la ciutat de Barcelona. 

 

Propostes prioritàries 

  1. Revisar i modificar tota la normativa local per adaptar-la al marc normatiu instaurat amb la ratificació per part de l’Estat espanyol de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, prevenint i eliminant tot tipus de discriminació cap a les persones amb discapacitat i disposant de mesures d’acció positiva per aconseguir el màxim grau d’inclusió de les persones amb discapacitat i les seves famílies, tal com també estableix el principi de subsidiarietat i la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. 
  2. Garantir que s’incorporen els criteris d’accessibilitat universal, com a mínim els paràmetres legalment establerts i, especialment, els del nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya (que ha de desplegar la Llei d’accessibilitat, i que està a portes de ser aprovat), de manera coordinada amb tots els plans sectorials que s’impulsin i executin al municipi: plans d’accessibilitat, de mobilitat, d’habitatge, de lleure, de cultura, d’usos..., amb un calendari d’execució vinculat a una memòria econòmica i un protocol de manteniment dels elements, així com fer un seguiment i control de la nova construcció i de les reformes als edificis públics i els locals comercials. 
  3. Impulsar que el transport públic sigui accessible, assequible, segur i de qualitat, intentant no duplicar serveis i apostant per la intermodalitat, garantint que la infraestructura de parades amb competències municipals sigui accessible, que tots els operadors comptin amb material accessible, facin el manteniment adequat i tinguin formació en atenció a la diversitat; així com promoure l’ús d’altres formes de mobilitat més sostenibles i actives garantint la infraestructura adequada i les adaptacions necessàries. 
  4. Impulsar iniciatives que millorin l’accessibilitat a l’espai públic (com ara en els parcs i les àrees de jocs infantils, les illes de vianants, les plataformes úniques...), així com continuar millorant l’accessibilitat de l’espai públic urbanitzat existent amb una calendarització i partides econòmiques vinculades, treballant de manera transversal dins el consistori i conjuntament amb tots els col·lectius i agents implicats. Considerem imprescindible el reconeixement de l’accessibilitat que incorpora la perspectiva de gènere interseccional com un element clau per millorar la configuració actual dels espais públics i el territori en general. 
  5. Garantir el dret a l’habitatge accessible i assequible per a les persones amb discapacitat en totes les modalitats de tinença (lloguer, compra, cessió d’ús, cohabitatge...), elaborant, aprovant i implementant els Plans Locals d’Habitatge municipal, de manera transversal amb altres plans com el de la discapacitat o el d’accessibilitat municipal, per tal de detectar i respondre a les necessitats de les persones amb discapacitat amb programes específics com ara l’ampliació i la rehabilitació del parc d’habitatge públic i privat assequible i les reserves d’habitatge accessible (tant en la nova construcció com en l’adquisició de parc ja existent). 
  6. Promoure la creació de serveis municipals d’Assistència Personal, seguint el model ja existent del Servei Municipal d’Assistència Personal de l’Ajuntament de Barcelona, garantint el que diu l’observació 5 de l’article 19 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. 
  7. Posar en pràctica un Pla Local de Promoció de la Formació i l’Ocupació de les Persones amb Discapacitat, debatut i negociat amb els agents socials i les organitzacions de persones amb discapacitat del municipi, que inclogui formes innovadores d’accés al treball digne com ara la incorporació de clàusules socials als plecs de contractació pública; vetllar pel compliment de la quota legal del 2% de persones amb discapacitat per part de les empreses adjudicatàries de contractes durant tota la seva vigència; la reserva corresponent, segons normativa vigent, de places d’accés a la funció pública, i l’accés de les persones amb discapacitat a les diferents polítiques actives d’ocupació impulsades o executades per l’ens local. 
  8. Implementar un Pla Estratègic d’Inclusió Escolar que permeti avançar en l’escola inclusiva al municipi i crear una Comissió de Suport a l’Escola Inclusiva que executi aquest pla i vetlli pel desplegament del Decret 150/2017, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu. 
  9. Vetllar perquè tots els equipaments sanitaris del municipi siguin accessibles, en l’accés, en l’interior i en les instal·lacions i materials (lliteres, bàscules, aparells d’exploració...). Establir un pla d’accessibilitat dels equipaments sanitaris del municipi per conèixer quins són accessibles i la previsió per adaptar els que encara no ho són, així com desenvolupar plans de formació i acompanyar en l’atenció a la diversitat a tots els agents implicats en la planificació i els serveis d’atenció directa. 
  10. Garantir que totes les dimensions del lleure -la vida cultural, les activitats recreatives, l’esplai, l’esport i l’activitat física adaptada- que es duen a terme en el municipi són accessibles per a totes les persones en tot el seu procés, compten amb els suports necessaris perquè les persones amb discapacitat puguin gaudir-ne en igualtat d’oportunitats, executen correctament el protocol de manteniment exigible per llei i estan promogudes degudament perquè tothom se’n pugui beneficiar. 
  11. Impulsar polítiques municipals de gènere que siguin transversals i tinguin en compte les necessitats, demandes i característiques de les dones i nenes amb discapacitat, incloent en la recollida de dades els indicadors de dona i discapacitat per poder valorar l’impacte de les actuacions en aquest col·lectiu i els seus drets. 
  12. Comptar amb uns serveis socials que donin resposta a les necessitats del municipi. Defensem uns Serveis Socials Bàsics que promoguin un model d’atenció centrat en la persona (ACP) i fomentin l’autodeterminació, l’autonomia personal i la inclusió social en la comunitat. 
  13. Impulsar fórmules que millorin la participació ciutadana al municipi, on als espais de treball hi hagi les parts amb competències directes sobre la presa de decisions polítiques i tècniques dels temes a tractar i la ciutadania tingui un paper actiu real, i garantir l’accessibilitat en tot el procés de participació. 
  14. Formar en atenció a la diversitat i en el coneixement dels drets de les persones amb discapacitat a tots els agents municipals implicats en funcions de planificació, execució, avaluació i atenció directa. 
  15. Millorar el sistema de finançament de les entitats que representen les persones amb discapacitat del territori, promovent fórmules més estables (convenis, subvencions pluriennals...). Respecte a les subvencions, millorar els calendaris, la tramitació i tota la seva gestió en general.