Prestació contributiva per incapacitat permanent

Quan una persona passa per un procés de malaltia o accident, que dificulta la seva capacitat laboral, té dret a la prestació contributiva per incapacitat permanent. 

La quantia que es podrà percebre depèn del grau d’incapacitat de la persona. Existeixen aquests graus d’incapacitat:  

  • Incapacitat Permanent Parcial: provoca al o la treballadora una discapacitat igual o superior al 33% en el rendiment normal per a la seva professió habitual, però no impedeix la realització de tasques fonamentals d'aquesta professió. La prestació econòmica consisteix en una quantia única equivalent a 24 mensualitats de la base reguladora que va servir per al càlcul de la incapacitat temporal. 

  • Incapacitat Permanent Total: impossibilita a la o al treballador la realització de totes les tasques fonamentals de la seva professió, encara que pot dedicar-se a una altra professió diferent. La prestació econòmica és una pensió vitalícia equivalent al 55% de la base reguladora, que pot ser del 75% per a majors de 55 anys quan es preveu que poden tenir dificultats per trobar ocupació en una activitat diferent a l'habitual (aquest 20% es descompta en el cas de trobar una feina).  

  • Incapacitat Permanent Absoluta: impedeix al o la treballadora la realització de qualsevol tipus de treball o professió. La prestació econòmica és una pensió vitalícia equivalent al 100% de la base reguladora.  

  • Gran Invalidesa: es produeix quan el o la treballadora necessita del suport d'una altra persona per a realitzar les activitats fonamentals de la vida. La prestació econòmica consisteix en una pensió vitalícia equivalent al 150% de la base reguladora (100% de la base reguladora més un 50% addicional per la necessitat de tercera persona). 

Requisits per a beneficiar-se de la prestació contributiva per incapacitat permanent

Haver cotitzat a la Seguretat Social i complir els requisits que demana l’Institut Nacional de la Seguretat Social (podeu consultar els requisits, segons el grau d’incapacitat aquí). 

Sol·licitud de la prestació contributiva per incapacitat permanent
Per sol·licitar una prestació per incapacitat permanent o una indemnització per lesions permanents no invalidants, pot emplenar i/o imprimir el formulari apropiat i, una vegada emplenat, enviar-lo per correu ordinari o presentar-ho en la Direcció Provincial corresponent. 

Trobeu els formularis i la documentació que s’ha d’aportar per tramitar la prestació aquí.