Altres serveis especialitzats per a persones amb discapacitat (a partir dels 18 anys)

El més òptim és que la persona amb discapacitat pugui viure al seu domicili amb els suports necessaris. La Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, especialment el seu article 19 menciona que els Estats que formin part de la Convenció han d’assegurar que les persones amb discapacitat tinguin accés a una varietat de serveis d'assistència domiciliària, residencial i altres serveis de suport de la comunitat, inclosa l'assistència personal que sigui necessària per facilitar la seva existència i la seva inclusió a la comunitat, i per evitar-ne l’aïllament o la separació. Per això advoquem per recursos on la persona rep els suports necessaris al seu domicili com és el cas de l’Assistència Personal, en aquest és la persona qui gestiona el recurs, qui tria la tasca, com realitzar-la i el moment; tot empoderant-se sobre la seva vida i generant un servei d’atenció centrada en la persona.

És cert que actualment encara hi ha persones amb discapacitat que accedeixen o viuen en una residència o Llar-residència. Aquests recursos formen part de la Cartera de Serveis Socials i poden acollir a joves a partir dels 18 anys. Tot i informar sobre aquests recursos, volem posar de relleu la importància d’apostar per recursos que siguin respectuosos amb el Model Centrat en la Persona (MCP) i amb l’acompliment de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, donant així resposta a les necessitats de la persona i garantint els seus desitjos i preferències en l’atenció.  

Hi ha diferents serveis de la Cartera de Serveis Socials dels quals es pot beneficiar una persona amb discapacitat un cop compleix la majoria d’edat, l’accés a un d’aquests serveis es fa a través del CAD, que és qui orienta sobre el recurs més adient:

Serveis residencials. Hi ha diferents modalitats. + info 

Serveis d’atenció diürna. Hi ha diferents tipologies de centre:

Per conèixer les actuals residències, Llar-residències, centres de dia o qualsevol altre servei, definit a la Cartera de Serveis Socials per a persones amb discapacitat, cal fer la consulta a través del RESES (Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials) del Departament de Treball, Afers Socials i Família, entrant aquí. 

A la part de sota de la pàgina, apareix l’opció de  Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials. Si s’entra a Cercador de serveis socials i d’entitats titulars de serveis socials, serveis especialitzats, aquí es pot accedir a tipologia de destinataris, tipologia de serveis (que apareixen a la cartera de Serveis Socials) i també es pot fer la recerca per municipi o Comarca. Es clica al triangle vermell i s’accedeix a la informació. 

Si es tracta de Barcelona ciutat, també es pot complementar aquesta informació amb les dades que apareixen a la web del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.