Assistència personal

L’assistència personal és un dret reconegut en la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat en l’article 19. Aquest recurs està regulat tant a nivell estatal com autonòmic. 

A Catalunya, el marc legal de la Assistència Personal està definit pels criteris que deriven de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD), fonamentalment per aspectes relacionats amb les prestacions econòmiques i per la Llei Catalana 12/2007 de Serveis Socials, l’Ordre ASC/471/2010 regula l’assistència personal a Catalunya però actualment encara està pendent de desplegament el nou Decret.

La funció de l'assistent/a personal és donar suport a la persona amb discapacitat per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària o altres activitats, durant un determinat nombre d’hores, facilitant així l’autonomia i l’autodeterminació de la persona.  

 

Assistència personal per a infants i joves

L'assistència personal en la infància i adolescència proporciona al o a la menor un desenvolupament personal i emocional en el seu entorn familiar i social. La funció de l’assistent/a personal és donar suport a l’infant o jove en la realització de les activitats de la vida diària, de la llar, d’acompanyament, de comunicació, entre altres. És important saber que l'assistent/a personal no substitueix el paper de cura de la família, sinó que és una figura que dóna suport a l’infant o jove dins del funcionament i la dinàmica de la família.

L’assistència personal pels infants i adolescents aporta aspectes positius, alguns d’aquests són:

  • Tenir les mateixes oportunitats que els altres nens i nenes a desenvolupar-se de forma natural sense que la discapacitat sigui limitant.

  • Educar en l’aprenentatge de l’autonomia.

  • Empoderar l’infant o adolescent en l’autodeterminació, a prendre les seves pròpies decisions. 

  •  A enfortir la seva personalitat i desenvolupar les seves capacitats, adquirint hàbits i destreses que l’ajudaran a viure de forma independent en un futur.

  • A fer sostenible la independència de la família (nuclear i extensiva), evitant la sobrecàrrega. 

 

Accés a l'assistència personal pel vostre fill o filla

Actualment una de les formes per poder accedir a l’assistència personal a nivell públic és a través de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD). 

Si el vostre fill o filla encara no té reconeguda la situació de dependència, haureu de sol·licitar la valoració de dependència.

 

En cas que el vostre fill o filla ja tingui acreditat un grau de dependència i rep un servei o prestació de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD) diferent a la prestació d’assistència personal, haureu de demanar reunió amb el o la treballadora social que porta l’expedient de dependència del vostre fill o filla per sol·licitar un canvi de Pla Individual d’Atenció (PIA).

 

Sol·licitud de l’assistència personal

El procés i passos a seguir serien:

  1. Actualitzar el grau de discapacitat i dependència del vostre fill o filla si s’ha donat un empitjorament de la seva situació.

  2. Demanar reunió amb el o la treballadora social que porta l’expedient de dependència del vostre fill o filla per tal de valorar la possibilitat de la prestació econòmica d’Assistència Personal. En ca que valoreu que aquesta és la prestació que voleu, sol·licitar-li que activi la prestació econòmica d’Assistència Personal o que tramiti un canvi de PIA.

  3. Els serveis socials traslladen el PIA als Serveis Territorials (solen trigar aproximadament un mes en donar una resposta).

  4. Us demanaran justificar el contracte d’assistència personal per una d’aquestes vies:

  • Portar l’acord amb alguna entitat col·laboradora acreditada i registrada en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES).

  • Precontracte amb un/a assistent/a personal autònom/a.

  1. Arriba la resolució: es triga dos mesos aproximadament per què, o bé, l’entitat rebi l’endossament de la prestació econòmica de la persona o en el cas que l’assistent/a personal sigui autònom/a, que la família rebi els diners. 

En el cas que vulgueu escollir la modalitat de fer-ho via contractació d’un/a assistent/a personal que s’ha donat d’alta al Règim d’Autònoms de la Seguretat Social, tingueu en compte que us suposarà un encariment del preu hora del servei, ja que l'assistent/a personal haurà de sumar-li l’IVA. És també una fórmula que requereix d’una gestió administrativa més complexa.

 

Entitats que ofereixen el servei d’assistència personal

Hi ha entitats acreditades que gestionen el servei d’assistència personal a Catalunya. Cal saber que l’Assistència Personal és un servei que anirà creixent, hi haurà més entitats que s’aniran acreditant per prestar aquest servei. Per això us facilitem aquesta guia pràctica, que mostra com buscar en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES), les entitats a través de les quals podreu gestionar el servei d’Assistència Personal.

Actualment a part de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD) també existeix la possibilitat d’accedir al Servei Municipal d’Assistència Personal de l’Ajuntament de Barcelona.