Noves guies pràctiques per construir plegades unes entitats més igualitàries i enfortides

Des d'ECOM llancem dues noves guies que pretenen ser un recurs per a les entitats socials, especialment les entitats federades a ECOM, amb informació i eines per convertir-se en organitzacions més equitatives i igualitàries, així com estar preparades per prevenir i actuar davant de situacions d'assetjament sexual i per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere.

Guia pràctica ‘Transformació Social Feminista i d’Igualtat de Gènere’

La guia pràctica ‘Transformació Social Feminista i d’Igualtat de Gènere’  inclou informació i recursos per construir entitats més inclusives i equitatives, que generin un impacte social des d’una perspectiva feminista i interseccional. Més concretament, la guia us ajudarà, pas a pas, a crear i posar en funcionament el vostre Pla d’Acció per avançar cap a l’equitat de la vostra entitat.  

Aquesta publicació posa punt final a la col·lecció ‘Som i Fem Economia Social i Solidària’, dins la que s’emmarca. La col·lecció va ser creada des d’ECOM l’any 2021, amb l’objectiu de reflexionar i promoure els valors i principis que ens defineixen i compartim, com a Tercer Sector Social, amb la resta de l’Economia Social i Solidària (ESS), donant visibilitat i enfortint el conjunt d’aquestes organitzacions. D’aquesta manera, cada material de la col·lecció tracta un principi o valor específic, sis en total, tot aportant informació, eines i recursos i referenciant organitzacions de l’ESS que poden ajudar les entitats a avançar en cadascun dels àmbits tractats. Els cinc valors restants són el compromís ambiental, la governança democràtica, la inclusió laboral, el mercat social i finances ètiques, i la transparència.

Guia pràctica ‘Protocol per a la prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere’ 

La guia pràctica ‘Protocol per a la prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere’ neix amb l’objectiu de traslladar a les entitats la importància de prevenir i actuar davant situacions d’assetjament, posant especial atenció en les dones amb discapacitat física i/o orgànica que són les que pateixen major discriminació.  

La normativa vigent promou la igualtat i la lluita contra situacions de discriminació i d‘assetjament  des d’una òptica empresarial centrada en les persones treballadores. Aquesta guia també vol donar resposta a l’especificitat de les entitats del nostre sector, atenent a tots els col·lectius de l’organització: les persones voluntàries, les col·laboradores, les associades i les usuàries. 

El manual us aportarà el coneixement i les eines necessàries, així com les pautes i els procediments que cal seguir per dissenyar i implementar el vostre propi Protocol. D’aquesta manera tindreu un material de referència a partir del qual poder fer front a qualsevol situació d’assetjament i/o discriminació que se us presenti.

Aquesta publicació s’emmarca dins la col·lecció “Posa’t en forma! Kits per a la bona gestió”, que inclou quatre guies més sobre el Pla d’Igualtat, el Codi Ètic, el Model de Prevenció de Delictes i el Balanç Social. El procés d’elaboració del projecte s’ha fet des d’una òptica participativa: les entitats membres de la federació han pogut transmetre quines eren les seves necessitats en termes de gestió i han permès identificar els àmbits de treball que calia abordar.

Alineació amb l'article 6 de la Convenció Internacional dels Drets Humans de les persones amb discapacitat de l'ONU

Ambdues guies, elaborades amb el suport de la Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, s’alineen amb l’article 6 de la Convenció Internacional dels Drets Humans de les persones amb discapacitat de l’ONU. L’article reivindica les dones amb discapacitat física i/o orgànica com a agent actiu de la comunitat i aposta per l’erradicació del capacitisme, l’estigmatització i la discriminació a totes les facetes de la vida.  

Els materials, tot i estar dirigits a les entitats federades, també poden servir a qualsevol organització que consideri que aquesta informació, eines i recursos poden contribuir a l’assoliment d’un Tercer Sector Social més fort, just i coherent.