La Federació ECOM urgeix la consellera de Drets Socials a l’aprovació del decret d’assistència personal per tractar-se del suport clau per fer un veritable canvi de model d’atenció orientat cap a l’autonomia personal i el ple exercici de drets
Representants de la Junta Directiva li han traslladat aquesta i altres necessitats del col·lectiu, en la reunió que han mantingut aquesta tarda a la seu del departament.
Una delegació de la Junta Directiva de la Federació ECOM, la principal representant de la discapacitat física i/o orgànica a Catalunya (que agrupa 120 entitats), acompanyats per la gerent, Marta Obdulia, s’han reunit aquesta tarda amb la consellera del departament de Drets Socials, Violant Cervera, i la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras, per demanar l’impuls de polítiques socials inclusives i efectives que permetin minimitzar les desigualtats que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica (que amb les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 s’han vist agreujades) i que afavoreixin la seva plena inclusió i una vida autònoma i independent dins la comunitat. Així mateix, com a representant de les entitats del sector, també ha demanat suport per a la millora del seu finançament, per tal d’assegurar una atenció de qualitat a les persones i donar estabilitat al sector.
En concret, la Federació ECOM ha urgit la consellera a prioritzar l’aprovació de dues normatives clau per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica, com són el decret d’assistència personal i el codi d’accessibilitat, l’aprovació de les quals era pràcticament imminent i va quedar paralitzada pels canvis legislatius del Govern, malgrat estar ambdues pràcticament totalment consensuades amb tots els agents implicats. Tal com li han manifestat “l’assistència personal suposa un veritable canvi de model d’atenció orientat cap a l’autonomia personal i el ple exercici de drets; i l’accessibilitat és imprescindible per garantir la plena inclusió a la comunitat de les persones amb discapacitat física i/o orgànica”.
Pel que fa a canvis estratègics en relació a l’atenció de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, la Federació li ha exposat la necessitat de promoure un canvi de model d’atenció, que posi les persones al centre i involucri a la comunitat, com apunta la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat, aprovada per l’ONU el 2006. Per això, li han traslladat la necessitat d’abordar la revisió del model residencial i d’altres serveis de la cartera de Serveis Socials, de la qual n’ha demanat la revisió i l’actualització, així com també ha incidit en la necessitat d’impulsar el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials, on ja es contemplen algunes d’aquestes qüestions.
També com una qüestió necessària per promoure la vida independent de les persones amb discapacitat dins la comunitat, la Federació ECOM ha reclamat unes polítiques d’habitatge, que tinguin en compte l'equitat territorial, i que ajudin a poder fer efectiu el dret a un habitatge accessible i assequible a tot el territori. Ha demanat que es fomenti la rehabilitació, incrementant els ajuts (pels quals ha sol.licitat que es tinguin en compte criteris socials per a la seva concessió), i que es promogui la construcció d'habitatge social accessible. “La manca d’accessibilitat a l’edificació i l’habitatge, a l’espai públic urbanitzat i al transport, encara són un obstacle que perdura en els nostres entorns urbans existents i fins i tot en la nova construcció per manca de seguiment i control”, li han explicat. Així mateix, han fet menció al greuge econòmic comparatiu que pateixin les persones amb discapacitat pel sobrecost que suposa viure amb una discapacitat, fet que, entre altres coses, també els dificulta l’accés a un habitatge assequible.
Finalment, com a representant de les entitats del sector, la federació ha reclamat també suport per enfortir el seu finançament, reiterant especialment la demanda feta ja a anteriors Governs d’incrementar els mòduls i tarifes dels serveis d’atenció a les persones perquè es pugui revertir el greuge històric de finançament que pateixen les entitats prestadores de serveis, i poder assegurar la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les professionals. I també ha fet la petició que el tercer sector (i, en concret, les entitats del sector de la discapacitat) tinguin accés als fons Next Generation.