Josep Ginesta: "Si la recuperació és ràpida, l'impacte de la crisi serà menor. Però si la crisi s'accentua, l'impacte serà major i s'accentuarà la bretxa de les persones amb discapacitat"
El debat impulsat per ECOM "El dret al treball de les persones amb discapacitat física en temps de COVID-19" ja està disponible al canal de YouTube de l'entitat. Aquesta sessió, en la qual van debatre els experts Stefan Trömel i Josep Ginesta el passat 29 de juliol, forma part de la iniciativa impulsada per ECOM "Els Drets a Debat", que té per objectiu debatre sobre els efectes de la COVID-19 en els drets de les persones amb discapacitat física, tenint en compte diversos àmbits.
El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta, va afirmar en el debat que "si la recuperació és ràpida, l'impacte de la crisi serà menor, però si la crisi s'accentua, l'impacte serà major i s'accentuarà la bretxa" existent entre les persones amb discapacitat i la resta de la població.
L'especialista sènior en discapacitat de l'Organització Internacional del Treball (OIT), Stefan Trömel, va afegir que és en les solucions a la crisi que "hem d'assegurar-nos que les persones amb discapacitat estan plenament incloses", perquè si no és així, la part més greu de l'àmbit laboral de les persones amb discapacitat encara estarà per venir. Trömel també va assenyalar que ara més que mai és necessari conservar els fons destinats a la discapacitat i inclús incrementar-los.
Les xifres
Josep Ginesta va explicar en el debat virtual que, a curt termini, l'impacte en el treball de les persones amb discapacitat ha estat menor, com passa en general a les crisis econòmiques. Ho podem observar amb les dades que es van registrar a l'abril, a l'inici de la pandèmia, en què el 4% de les persones amb discapacitat van perdre la seva feina, en comparació al 12,2% de la globalitat de la població que la va perdre. S'ha de tenir en compte que dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupabilitat o ERTOs no en tenim dades registrades perquè no es recullen a l'Enquesta de Població Activa, ja que es considera que hi ha expectativa de seguir treballant, per la qual cosa no computen.
Tanmateix, a llarg termini, l'impacte incrementa i empitjora més la situació per a les persones amb discapacitat que per a la resta de població. Perquè el creixement de l'ocupació i les dificultats en l'accés al món laboral són els factors principals que es veuen més afectats en l'àmbit laboral en les persones amb discapacitat, tal com va assentir en Josep Ginesta.
Les polítiques socials de la crisi
El secretari general del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya va apuntar que aquesta crisi, que ha limitat la mobilitat de les persones, també ha limitat l'accés a algunes polítiques públiques. És a dir, aquesta crisi ha mostrat "les dificultats que les persones amb discapacitat moltes vegades pateixen en el seu dia a dia", va dir Ginesta. Davant d'aquesta situació, el secretari general va determinar que "un dels aprenentatges ha de ser facilitar l'accés de les persones a les polítiques públiques a partir del principi de confiabilitat".
Segons va explicar Ginesta, es tracta d'aplicar una desburocratització per tal que els tràmits siguin més àgils, i les persones, tal com ha passat durant l'estat d'alarma, puguin accedir a ajuts amb més rapidesa.
Per la seva part, l'especialista en discapacitat de l'OIT, Stefan Trömel, va incidir en la necessitat que els països mantinguin les polítiques socials i els ajuts a les persones amb discapacitat física i inclús aquests augmentin per fer front a la crisi. Perquè tal com va comentar l'especialista, en alguns països els estats han apostat per les retallades en els ajuts socials per tal de destinar aquests fons a gestionar la COVID-19. Tanmateix, amb la retallada d'aquests fons estan provocant una crisi més profunda.
D'altra banda, Trömel també va mostrar la incongruència que suposa treure ajuts per a les persones amb discapacitat per donar una solució a la COVID-19, que després no contempla les necessitats de les persones amb discapacitat.
El president d'ECOM, Antonio Guillén, en aquest punt també va voler assenyalar que les polítiques socials s'han d'elaborar entre administració i entitats i va apuntar que "la presència, el reconeixent explícit i present de les entitats en totes les negociacions que s'estan portant a terme entre el govern i els diferents agents socials, no s'està donant i, per tant, s'entén que és un incompliment de la convenció de les Nacions Unides. Perquè s'està excloent directament a les persones amb discapacitat".
El treball i la crisi per la COVID-19
Stefan Trömel va detallar durant el debat que la discapacitat també s'ha de tenir en compte en els àmbits cap on es desenvoluparà el mercat de treball en el futur. Així doncs, l'especialista va assegurar que en els anys vinents s'hauria de parar especial atenció a l'economia digital, ja que tal com ja hem vist amb la present crisi, les empreses més digitalitzades són les que l'han pogut gestionar millor. Però per tal que el sector sigui inclusiu, serà necessari que els governs fomentin i assegurin la formació digital entre les persones amb discapacitat.
Un altre dels sectors més importants serà el canvi climàtic, com a problemàtica que generarà un àmbit d'actuació per una "transició justa" i serà necessària la creació de llocs de treball. En aquest aspecte, segons Trömel, els estats apostaran cada vegada més per respostes mediambientals i dedicaran una part dels seus recursos a invertir en aquest àmbit, que també haurà de tenir en compte la discapacitat.
En el sector del mercat de treball, el teletreball també serà una aposta important, com ja estem veient actualment. Tanmateix, Stefan Trömel va explicar que "el teletreball s'està convertint en la regla i hem de procurar que aquesta solució sigui accessible i tingui en compte a les persones amb discapacitat. Però també hem de tenir molt de compte amb el fet que el teletreball no es presenti com una solució i desaparegui la presencialitat."
Josep Ginesta també va destacar que des de l'administració també han de posar el focus en la regulació del teletreball per tal que aquest no suposi més bretxes per a les persones amb discapacitat. Segons Ginesta, "no s'han de fer polítiques de foment per trencar les barreres, sinó que s'ha de regular l'obligació de les organitzacions de facilitar instruments accessibles i adaptats a les necessitats de les persones". Perquè en cas de no tenir en compte l'àmbit digital en la regulació del treball, diu Josep Ginesta, es podrien reproduir les barreres físiques en l'àmbit digital.