ECOM s’adhereix al Decàleg de Barcelona pel dret a l’habitatge
El document engloba mesures per garantir el dret a l’habitatge davant l’emergència sanitària que vivim i per a la reactivació econòmica amb l’ampliació del parc públic de lloguer de protecció indefinit
L’entitat ECOM és una de les 30 entitats i col·lectius que han donat suport al Decàleg pel dret a l’Habitatge, un document que s’ha elaborat amb les aportacions de diverses organitzacions que són representatives de la ciutat de Barcelona i que tenen coneixements en matèria d’habitatge.
El Decàleg, que s’ha presentat avui dia 8 de setembre, conté les 10 mesures imprescindibles per avançar en el dret a l’habitatge i en la reactivació econòmica com és impulsar la rehabilitació energètica, l’accessibilitat i l’adequació del parc d’habitatges a la situació post COVID-19.
Des de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la seva presidenta Francina Alsina, ha destacat la necessitat de recuperar progressivament l’ús residencial d’una part dels habitatges turístics, ja que només a Catalunya n’hi ha més de 85.000.
Entre les mesures del decàleg també es contempla l’increment dels pressupostos d’habitatge com a mínim fins a l’1,5% del PIB durant els propers 7 anys o una moratòria de tots els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat, prèvia o post Covid-19. A més, també s’inclou una nova pròrroga automàtica dels contactes de lloguer, tret dels casos de petits tenidors amb necessitat d’habitatge pròpia o de familiars directes.
Altres mesures que també es recullen en el document són una reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació, centrant els esforços públics i privats en l’habitatge de protecció permanent i la rehabilitació o la garantia dels drets energètics.